Jad pająka skutecznym środkiem ochrony roślin?

Jady pająków są zazwyczaj toksyczne, kiedy wstrzykuje się je do ciała ofiary, ale jad ptasznika australijskiego może zabijać owady nawet wtedy, gdy przyjmą go drogą pokarmową. Przyczyną jest nowo odkryte przez australijskich naukowców białko.

Badacze mają nadzieję, że dzięki swoim właściwościom stanie się ono skutecznym środkiem owadobójczym.

Szczególnie obiecujące wydaje się być jego działanie w stosunku do larw słonecznicy amerykańskiej – groźnego szkodnika wielu rodzajów upraw, np. bawełny, lnu, ziemniaków, kukurydzy, a nawet pomidorów.

Biolodzy z Uniwersytetu w Queensland odkryli, że w jadzie ptasznika australijskiego (niezwykle groźnego pająka z rodziny Hexathelidae, uważanego przez większość ekspertów za najbardziej jadowitego pająka na świecie) znajduje się niezidentyfikowane dotychczas białko o nietypowych właściwościach. Nazwali je OAIP-1 (orally active insecticidal peptide-1).

Naukowcy zauważyli, że proteina ta jest silnie toksyczna dla owadów, które ją spożyją – w stopniu porównywalnym do znanego syntetycznego środka owadobójczego imidachloprydu. Najbardziej wrażliwe na jej działanie okazały się larwy słonecznicy amerykańskiej (Helicoverpa zea). Termity i mącznik młynarek, żerujące w ziarnach zbóż i na mące w magazynach i silosach, reagowały na OAIP-1 w nieco mniejszym stopniu.

Autorzy badania przypominają, że szkodniki należące do gromady owadów każdego roku zmniejszają światowe plony o 10-14 proc. i niszczą 9-20 proc. magazynowanych zbiorów roślin spożywczych. Tymczasem kilka gatunków jest całkowicie odpornych na działanie dostępnych środków owadobójczych.

Użycie peptydów wyizolowanych z jadu pająków i innych jadowitych zwierząt owadożernych (takich jak wije i skorpiony) jako bioinsektycydów, może być dużą szansą dla rolnictwa.

Badacze z Queensland widzą także inną możliwość wykorzystania swojego odkrycia – uważają, że można by użyć genów kodujących białko OAIP-1 (i jemu podobnych toksycznych peptydów) do stworzenia odpornych na szkodniki roślin lub do wzmocnienia skuteczności bakterii porażających owady roślinożerne.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMarnujemy żywność wartą 750 mld dolarów
Następny artykułXV Ogólnopolskie Sympozjum Agroturystyczne

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.