Bayer Crop Science podsumowuje rok

12 grudnia w Warszawie w trakcie konferencji prasowej przedstawiciele firmy Bayer Crop Science podsumowali rok 2016. 
 
Joerg Rehbein, Head of Region EMEA3 Crop Science, podsumował ostatnie wydarzenia w Bayer Crop Science związane z przejęciem firmy Monsanto. Mówił także o priorytetach firmy.  – Nasze działania mają prowadzić do zrównoważonego rozwoju, a chcemy to osiągnąć dzięki innowacjom i inwestycjom.  Już 150 lat temu w portfolio firmy pełne było innowacji. Zrównoważone podejście do biznesu jest dla nas bardzo istotne. Ważnym filarem w naszej firmie są ludzie, nasi pracownicy, ale także klienci.

– Chcemy kształtować przyszłość rolnictwa, które zapowiada się pełne wyzwań. Według prognoz do roku 2050 liczba ludności na świecie osiągnie 10 miliardów, i jednocześnie o 17 proc. zmniejszy się obszar gruntów rolnych przypadających na mieszkańca planety. Wiąże się to z koniecznością zwiększenia wydajności pozyskiwania żywności o 60 proc. Jak podkreślał Joerg Rehbein – Bayer i Monsanto wspólnie stworzą nowe podejście do rolnictwa, które w zrównoważony sposób przyczyni się do zapewnienia bezpieczeństwa dostaw żywności. W przeszłości firma Bayer Crop Science skupiała się wyłącznie na  środkach ochrony roślin. Teraz jednak zyskuje dla niej na znaczeniu nasiennictwo, a także cyfrowe rolnictwo.  

 
Tomasz Gasparski przedstawił podsumowanie sezonu 2016 oraz przybliżył działania prowadzone w Sadowniczej Stacji Badawczej Bayer w Kozietułach Nowych. Stacja badawcza to miejsce wewnętrznych spotkań firmy Bayer, gdzie organizowane są wewnętrzne szkolenia. W tym roku wystartował system wspomagania decyzji Vademecum, uruchomiono ponad 100 stacji pogodowych z danymi na temat poziomu zagrożenia ze strony najgroźniejszych patogenów jabłoni, gruszy, drzew pestkowych i upraw roślin jagodowych. W tym systemie przygotowywane były komunikaty jagodowe i sadownicze.

Jak mówił Tomasz Gasparski stacja badawcza to także miejsce spotkań Forum Doradców Sadowniczych, a także miejsce, gdzie przyjeżdżają członkowie Klubu Sadowniczego „Piękne Owoce”. W stacji organizowane są również zimowe spotkania ze studentami, gdzie młodzi sadownicy mogą zapoznać się z takimi tematami jak bioróżnorodność, problem podróbek środków ochrony roślin, bezpieczeństwo przy stosowaniu ś.o.r., a także w praktyce i teorii zgłębiać zasady cięcia drzew owocowych. W ramach akcji Grunt to Bezpieczeństwo pracownicy firmy Bayer pracują z młodzieżą szkolną. 

Tomasz Gasparski
 

Jak wyglądała ochrona w tym roku w sadach? Ze strony parcha jabłoni to był kolejny rok niskiej presji. Natomiast to już był drugi sezon dużej presji ze strony mączniaka jabłoni. Jednak wystarczyło umiejętnie dobierać ś.o.r., aby tych kłopotów uniknąć. Według przewidywań T. Gasparskiego, wielkim problemem będą choroby grzybowe powodujące gnicie owoców. Było ciepłe lato i niektórzy sadownicy zaniedbali zabiegi ochronne, w tym przeprowadzane jesienią. Skala problemu będzie widoczna dopiero przy otwieraniu komór po długim okresie przechowywania.
 
W sadach pojawił się nowy patogen – czerwona plamistość liści śliw. Zagrożenie idzie z południa Polski, a powodem jest ubytek części fungicydów z programu ochrony roślin, oraz zaniedbania sadowników, którzy chcieli ograniczyć koszty produkcji. W tym roku zaskakiwało także prażenie szarą pleśnią na truskawkach (np. na odmianie Senga Sengana). W czasie kwitnienia dochodziło do silnych infekcji, a w czasie wzrostu zawiązków można było obserwować licznie gnijące młode owoce. 

RS 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułIERiGŻ: ceny żywności będą rosły, ale nie będą to duże wzrosty
Następny artykułSenat przyjął bez poprawek nowelizację dot. ubezpieczenia zdrowotnego rolników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.