Ubiegłoroczne wyniki badań pozostałości środków ochrony roślin napawają optymizmem. Przebadanych zostało m.in. 1156 próbek owoców pobranych na terenie całego kraju. W próbkach tych przekroczenia najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości pestycydów stwierdzono jedynie w 15 przypadkach (1,3% próbek), które zostały ocenione jako niestwarzające zagrożenia dla zdrowia konsumentów.
Badania, pod kątem obecności około 400 substancji czynnych środków ochrony roślin, prowadzone są w akredytowanych laboratoriach Instytutu Ochrony Roślin-PIB w Poznaniu, Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach oraz w Centralnym Laboratorium Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Toruniu.
W 2016 roku przebadanych zostało łącznie 3201 próbek roślin, o 301 więcej niż w roku 2015. Jak podkreśla główny inspektor Andrzej Chodkowski, wszystkich przypadków przekroczeń najwyższych dopuszczalnych poziomów pozostałości środków ochrony roślin było 52, tj. zaledwie 1,6% ogólnej liczby badanych próbek.
Źródło: PIORiN