Pasternak, warzywo z tradycjami

Pasternak to warzywo występujące w naszym kraju w stanie dzikim. Jest ono znane i wykorzystywane od wielu wieków, choć w ostatnich kilkudziesięciu latach wyparte zostało przez pietruszkę i marchew. Pasternak może być uprawiany z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych oraz do zaopatrzenia przemysłu suszarniczego.

Poprosiliśmy przedstawicieli firm nasiennych funkcjonujących na polskim rynku z prośbą o polecenie do trzech jego odmian ze swojej oferty.

EJA
'Hollow Crown' (hodowla Golden Valley) to wczesna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 65-140 dni. Polecana jest do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz jako surowiec do suszenia. Tworzy korzenie o intensywnym aromacie, bez skłonności do rozwidlania, które osiągają długość 31 cm oraz średnicę około 8 cm w górnej części.
'Bielas' (hodowla SEMO) to średniopóźna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 210-230 dni. Polecana jest do bezpośredniego spożycia, przechowywania oraz jako surowiec do suszenia. Tworzy stożkowe, ostro zakończone korzenie osiągające długość 25-30 cm. Miąższ jest kremowobiały zwarty i aromatyczny. Rośliny dobrze zimują w gruncie i nadają się do uprawy na ciężkich i wilgotnych glebach.

Frimeko (odmiana hodowli Agri-Saaten)
'White Gem' to średniowczesna odmiana polecana do zaopatrzenia rynku warzyw świeżych, do przechowywania przez kilka miesięcy oraz do przetwarzania – jako surowiec do produkcji suszu. Tworzy stożkowe korzenie osiągające długość 25-30 cm i średnicę u nasady około 5 cm. Korzenie mają białokremową skórkę i nieciemniejący, biały miąższ. Rośliny nie są podatne na choroby i żerowanie szkodników. Odmiana jest przydatna do mechanicznego zbioru i czyszczenia.

PlantiCo
'Fagot' to średniopóźna odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 180 dni. Polecana jest do bezpośredniego spożycia i przechowywania oraz jako surowiec do suszenia. Tworzy cylindryczne korzenie osiągające długość 35 cm i masę 400-500 g. Miąższ jest kremowobiały, zwarty. Odmiana dobrze zimuje w gruncie i jest polecana do uprawy na redlinach.
'Lech' to odmiana o okresie wegetacji wynoszącym 170-180 dni. Polecana jest głównie do uprawy na potrzeby przemysłu suszarniczego oraz do bezpośredniego spożycia. Tworzy stożkowate korzenie o długości 30-35 cm, bez skłonności do rozgałęzień. Skórka korzenia i miąższ są białe, o intensywnym aromacie. Rośliny mogą zimować w polu.

Torseed
'Półdługi Biały' to odmiana o okresie wegetacji wynoszącym około 210 dni. Polecana jest do uprawy na potrzeby rynku warzyw świeżych oraz jako surowiec do produkcji suszu. Stożkowate korzenie o białym miąższu osiągają długość około 25 cm. Rośliny mogą zimować w polu.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDezynfekcja skrzyniopalet i skrzyń na warzywa
Następny artykułW sadach pestkowych przed zimą

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.