Miesięcznik Praktycznego Sadownictwa SAD 11/2021

MPS Sad 11/2021 - okładka
Cena: 14 zł

W numerze między innymi o:

  • Deser, eksport, przemysł…, czyli polska definicja jabłka
  • Natura znów zwycięża…
  • A może tu zacząć od wapniowania

Temat numeru

  • Dr hab. Kazimierz Tomala odznaczony
  • Deser, eksport, przemysł…, czyli polska definicja jabłka – Adam Paradowski
  • O co chodzi z tym „przemysłem”? – Karol Pajewski
  • O tym, że jednak można!
  • Produkcja i handel zagraniczny zagęszczonym sokiem jabłkowym – Dr hab. Bożena Nosecka
  • Skąd się biorą jabłka do przetwórstwa. Historia prawdziwa – Adam Paradowski

Ekonomia

  • Przetwórstwo, ach przetwórstwo – Dr Paweł Kraciński
  • Na obecnej sytuacji nie zyskuje (prawie) nikt – Karol Pajewski

Agrotechnika

  • Natura znów zwycięża… – Dr Krzysztof P. Rutkowski
  • Kontraktacja daje stabilizację – Justyna Dobosz
  • Nie tylko jabłonie – Monika Korzeniowska
  • Nowe odmiany czereśni (cz. II). Odmiany średnio wczesne – Mgr Agnieszka Głowacka
  • Letnie Pokazy Czereśniowe (cz. I). Podsumowania i prognozy – Anita Łukawska

Nawożenie

  • Związki bazy z nadbudową – Marcin Oleszczak
  • A może tak zacząć od wapnowania? – Marcin Oleszczak
  • Różny skład, różne działanie – Dr inż. Piotr Ochal
  • Próchnica – podstawa żyzności gleby – Marcin Oleszczak
  • Czy bakterie są potrzebne w sadzie? – Dr inż. Anna Ambroszczyk
  • Regeneracja gleby – Monika Korzeniowska

Mechanizacja

  • Jak przygotować się do sezonu? – Prof. dr hab. Ryszard Hołownicki
  • Sprawdzone i nowe rozwiązania (cz. II) – Dr. inż. Adam Strużyk
  • Największy siłacz w gospodarstwie – Karol Pajewski

Poprzedni artykułWarzywa 10-11/2021
Następny artykułSzkółkarstwo 5/2021