Papryki z Kecskemet

Podczas Międzynarodowego Dnia Papryki zorganizowanego przez koncern nasienny Monsanto 3 sierpnia w stacji badawczej tego przedsiębiorstwa w Kecskemet na Węgrzech zaprezentowano kolekcję odmian papryki. Uczestnicy spotkania mogli obejrzeć mieszańce o owocach różnego typu (blok, kapia, stożkowa i o kształcie pomidora), w tym wiele nowych propozycji odmianowych.

Hodowla odmian
Peter Verlaan, holenderski hodowca z firmy Monsanto informował, że kierunki w hodowli papryki w dużej mierze zależą od zapotrzebowania odbiorców i predyspozycji rejonu, w którym dana odmiana będzie uprawiana. Obecnie trwają poszukiwania odmian przydatnych zarówno do upraw pod osłonami, jak i w polu. Pożądanymi cechami nowotworzonych kreacji są plenność i zdrowotność, w tym przede wszystkim odporność na choroby, a także tolerancja na stresowe warunki uprawy związane ze zmiennym klimatem.
Jednocześnie dużo uwagi przywiązuje się do jakości owoców – ich atrakcyjnego wyglądu, smaku, zawartości witamin oraz trwałości po zbiorze. Ponadto prowadzone są poszukiwania nowości w obrębie poszczególnych segmentów odmian papryki, mogących zainteresować konsumenta nietypową barwą, smakiem czy kształtem owoców.
Wyhodowanie nowej odmiany jest procesem długotrwałym. Pierwszym etapem są poszukiwania odpowiednich linii matecznych, kolejnym – wykonywanie krzyżówek i ocena poszczególnych wariantów uzyskanych poprzez krzyżowanie. Prace na tym etapie są prowadzone w szklarniach, co pozwala na skrócenie okresu hodowli. Po wyodrębnieniu mieszańca o pożądanych cechach, jest on testowany w warunkach polowych, gdzie sprawdzana jest m.in. wrażliwość na wpływ warunków pogodowych. Przed
wprowadzeniem nowego mieszańca do obrotu jest on ponadto testowany w zróżnicowanych warunkach uprawy.
W laboratorium przeprowadza się także szczegółowe analizy owoców pod kątem zawartości w nich cukrów i witamin, jak również sprawdzany jest kod DNA odmiany przy użyciu markerów. Jak przekazał Peter Verlaan, firma Monsanto nie prowadzi hodowli odmian warzyw modyfikowanych genetycznie. Hodowla GMO w tym segmencie jest bowiem bardzo kosztowna i, ze względu na zmieniające się preferencje odmianowe, tworzenie modyfikowanych genetycznie odmian roślin ogrodniczych nie jest rentowne.

Węgierskie rozmaitości
Podczas zwiedzania tuneli doświadczalnych z różnorodnymi odmianami papryki, Laszlo Gajdos z firmy Monsanto przekazał informacje na temat nowych odmian z hodowli tego przedsiębiorstwa. Joker F1 to odmiana w typie kapia (klasyczny, wydłużony stożek), polecana do produkcji w nieogrzewanych tunelach foliowych. Mieszaniec ten tworzy owoce o masie 120–130 g. Dojrzewając, przebarwiają się one z żółtych na jasnoczerwone. Rośliny odmiany Joker F1 mają średni wigor i duży potencjał produkcyjny, a ich plonowanie jest stabilne przez cały sezon. Najnowszymi kreacjami papryki typu kapia są Kaptur F1 , Kapro F1 i SK 10 F1. Roślinytych mieszańców mają średni wigor, wzniesiony pokrój i są bardzo plenne. SK 10 F1 jest propozycją przeznaczoną do uprawy w centralnej Europie. Według hodowców, plony owoców uzyskiwane w uprawie tej odmiany wynoszą 1,6 kg z rośliny. Odmiana Kaptur F1 jest polecana do produkcji pod osłonami. Jej owoce są duże (o masie 140–160 g) i intensywnie czerwone.
W stacji badawczej w Kecskemet można było obejrzeć również odmiany papryki ostrej, np. SE 6 F1, Star Flame F1 czy Daras F1. Papryka tego typu cechuje się dużą zdrowotnością i plennością. Na Węgrzech produkowana jest głównie na zaopatrzenie hipermarketów.
Zaprezentowano też odmianę papryki Pritavit F1  o owocach pomidorokształtnych. Jej rośliny mają średni wigor i genetyczną odporność na bakterie z rodzaju Xanthomonas oraz wirusy: mozaiki tytoniu (TMV) i mozaiki ogórka (CMV). Wybarwiają się na intensywnie czerwono. Wśród węgierskich odbiorców dużą popularnością cieszą się odmiany papryki o wydłużonym kształcie. W tym segmencie przedstawiono dwie nowe kreacje o jasnozielonej barwie owoców, będące jeszcze pod numerami hodowlanymi SM 102 F1 i SM 101 F1.

Propozycje na polski rynek
Uczestnicząca w Międzynarodowym Dniu Papryki grupa polskich producentów oraz dystrybutorów i przedstawicieli firm nasiennych najbardziej interesowała się odmianami papryki typu blok, gdyż takie owoce, preferowane przez konsumentów, dominują u nas w produkcji i na rynku.
Nowością w tym segmencie zaprezentowaną w stacji doświadczalnej w Kecskemet był mieszaniec Pedrosas F1 o intensywnie wybarwionych, ciemnoczerwonych, twardych i trwałych owocach średniej wielkości (masa około 220 g). Aby uzyskać towar handlowy wysokiej jakości, w uprawie tej odmiany wymagane jest przerzedzanie i usuwanie części pędów w celu zapewnienia optymalnego dostępu światła do owoców. Odmiana ta jest przydatna do uprawy w tunelach foliowych i polecana m.in. dla tych producentów, którzy dostarczają paprykę do supermarketów oraz przeznaczają towar na eksport. Z odmian papryki o żółtych owocach wyróżniał się natomiast nowy wczesny mieszaniec Tallante F1 o wyrównanych, atrakcyjnie prezentujących się owocach.
Spośród innych nowych odmian zaprezentowanych w czasie Międzynarodowego Dnia Papryki polscy producenci zwracali uwagę m.in. na Orange Glory F1 o pomarańczowych, bardzo wyrównanych owocach, Huntington F1 o czerwonych owocach bardzo regularnego kształtu, nieco mniejszych niż u odmiany Red Knight F1, oraz Dedalo F1 o intensywnie wybarwionych żółtych owocach.

Adela Maziarz
Krezam, Zamość

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPomidor i papryka po francusku
Następny artykułFestyn z papryką w tle

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.