Państwo Kubiakowie wraz z synem Jakubem w gospodarstwie o powierzchni 20 ha uprawiają głównie warzywa: selery, marchew, pietruszkę, kapustę pekińską i cebulę. Rozsadę przygotowują we własnym zakresie w nieogrzewanych tunelach foliowych. Większość wyprodukowanych warzyw trafia, za pośrednictwem hurtowników, na półki supermarketów i dyskontów. W najbliższym czasie ogrodnicy planują przestawienie gospodarstwa na produkcję ekologiczną i uzyskanie stosowanych certyfikatów.
Obecnie wdrażają system GlobalGAP, który gwarantuje bezpieczeństwo wytwarzanej żywności. Jak przekazał K. Kubiak, zakup ekopielnika prezentowanego podczas spotkania był podyktowany potwierdzoną skutecznością walki z chwastami, a także możliwością jednoczesnej aplikacji nawozów organicznych i tzw. EM-ów, które w gospodarstwie w Węglewicach stanowią ważny element technologii produkcji.
Fot. 1. Gospodarze spotkania – Krzysztof i Jakub Kubiakowie
Prezentacji produktów firmy ProBiotics Polska dokonał Piotr Krajewski (fot. 2) z firmy EM Agro, który prowadzi własne gospodarstwo ogrodnicze i od kilku lat stosuje preparaty zawierające efektywne mikroorganizmy. W jego opinii wpływają one na poprawę życia biologicznego gleby i zapobiegają występowaniu chorób odglebowych. Doradca zalecał zaszczepianie gleby środkami zawierającymi EM- -y przed sadzeniem rozsady lub siewem nasion, z zastosowaniem 2–3 l produktu EmFarma Plus™/100 m2. Dodatkowo rozsadę przed posadzeniem można zamoczyć w wodnym roztworze EmFarma™ (0,1 l/l wody). Stosowanie 10% roztworu mikroorganizmów w czasie produkcji rozsady wpływa na przyspieszenie kiełkowania nasion, dobre ukorzenianie oraz zmniejszenie porażenia siewek przez patogeny. Aplikacja roztworu EM-ów (30– 40 l/ha) jesienią pozwala na ograniczenie nawożenia fosforem i potasem o 15–40% w kolejnych latach (poprawa dostępności tych pierwiastków dla roślin).
Fot. 2. Piotr Krajewski polecał producentom warzyw stosowanie preparatów zawierających efektywne mikroorganizmy
Producentom, w których gospodarstwach występują szczególne problemy z chorobami grzybowymi i szkodnikami, P. Krajewski polecał inny produkt – Ema5™, będący specjalnie przygotowaną kompozycją mikroorganizmów przyczyniających się do ograniczania populacji opuchlaków, przędziorków i wielu innych szkodników oraz chorób.
Ewelina Przybyszewska, reprezentująca firmę NaturalCrop Poland, omówiła ofertę nawozów organicznych. Jednym z polecanych przez nią produktów był Fertil®– organiczny nawóz azotowy o spowolnionym działaniu. Ma on formę peletu, wyprodukowanego w zaawansowanym procesie hydrolizy termicznej i jest przeznaczony do zastosowania doglebowego. Zawiera azot organiczny (12,5%) oraz węgiel organiczny, pochodzenia biologicznego (42%). Zdaniem prelegentki, zastosowanie tego nawozu, dzięki wprowadzeniu materii organicznej, poprawia strukturę oraz retencję wodną gleby. Azot dostarczony w jednorazowej dawce (300–500 kg/ha) jest stopniowo uwalniany i dostępny dla roślin nawet do 5 miesięcy po aplikacji. Doświadczenia prowadzone przez specjalistów z firmy NaturalCrop wykazały m.in., że kapusta głowiasta z pól, na których stosowano Fertil®, lepiej się przechowuje, a jakość pozbiorcza pomidorów jest wyższa w porównaniu z uprawami, gdzie nawóz nie był stosowany.
Drugim zaprezentowanym przez E. Przybyszewską produktem był nawóz NaturalCrop SL, przeznaczony do opryskiwania dolistnego i fertygacji, zawierający syntetyczne i naturalne aminokwasy. Jego użycie pozytywnie wpływa na pobieranie mikro- i makroelementów oraz na zwiększenie efektywności zabiegów przeprowadzanych z użyciem środków ochrony roślin. Związki peptydowe zawarte w tym nawozie umożliwiają bowiem stosowanie go jako adiuwantu podczas zabiegów ś.o.r. (zalecana dawka 1–1,5 l/ha). Działanie stymulujące i wspomagające odporność roślin na czynniki stresowe wykazuje także kolejny nawóz dolistny z oferty firmy NaturalCrop – Herbagreen. Zawiera on m.in. formy tlenkowe: Ca, Si, Fe, Mg, Ti, K, P, Na, S, Mn. Stosowany w uprawie pomidora zapobiega suchej zgniliźnie wierzchołków owoców, a w przypadku kapusty głowiastej ogranicza występowanie wewnętrznego brunatnienia główek (tzw. tipburn). W przypadku tych gatunków warzyw, producent zaleca wykonanie 3–5 zabiegów, jednorazowo, w dawce 1 kg/ha.
[NEW_PAGE]Podczas spotkania odbył się pokaz pracy ekopielnika (pełna nazwa: maszyna do pielęgnacji roślin EP – 2NEO) produkcji firmy Łuczak – Maszyny Rolnicze, dedykowanego przede wszystkim ogrodnikom prowadzącym ekologiczną lub integrowaną produkcję warzyw. W czasie prezentacji Stanisław Łuczak (fot. 3) – pomysłodawca i wykonawca udoskonalonego, wielofunkcyjnego ekopielnika – podkreślał, iż jest to maszyna nowej generacji, umożliwiająca produkcję roślinną bez użycia herbicydów oraz bez potrzeby pielenia ręcznego, eliminując tym samym mało dostępny i drogi czynnik pracy ludzkiej. Jest to uniwersalny pielnik, znajdujący zastosowanie w uprawie warzyw wielu gatunków, m.in. kalafiora, brokułu, kapusty głowiastej i pekińskiej, sałaty, ogórka, marchwi, selera korzeniowego (fot. 4), a także w produkcji roślin rolniczych (kukurydza, ziemniaki), sadowniczych (truskawki), zielarskich i ozdobnych, szkółek drzew owocowych.
W zaprezentowanym modelu połączono funkcje pielnika mechanicznego i dozownika do doglebowej aplikacji nawozów. Dzięki zastosowaniu tej maszyny, możliwe jest dozowanie płynnych i granulowanych nawozów do gleby, w bezpośrednie sąsiedztwo systemu korzeniowego roślin. Podczas jednorazowego przejazdu aplikowane środki zostają wymieszane z glebą. Pozwala to zaoszczędzić nawet ok. 40% nawozów, w porównaniu z tradycyjnym sposobem nawożenia doglebowego.
Fot. 3. Stanisław Łuczak – pomysłodawca i wykonawca wielofunkcyjnej maszyny do pielęgnacji roślin
Fot. 4. Efekty pracy ekopielnika
Jak informował S. Łuczak, dzięki dość dużej masie, maszyna jest bardzo stabilna. Wielkość ekopielnika może być dostosowana do szerokości rzędów (od 25 od 150 cm), a jego szerokość robocza może wynosić od 170 do 300 cm. Zapotrzebowanie na moc ciągnika, w przypadku pielnika 4-rzędowego, wynosi 30 KM. Wydajność podczas odchwaszczania kapusty głowiastej to ok. 1 godz. na ha uprawy. Prędkość poruszania się maszyny, w zależności od rodzaju gleby i stopnia zachwaszczenia, waha się od 4 do 8 km/ha. W urządzeniu wykorzystano różne elementy robocze, m.in. gęsiostópki i gumowe gwiazdy palcowe, dzięki czemu skutecznie usuwane są wszystkie chwasty, nawet te rosnące bardzo blisko roślin uprawnych. Maszyna może być z powodzeniem używana do pielęgnacji warzyw uprawianych zarówno na płasko, na redlinach, jak i na zagonach. S. Łuczak planuje dalsze udoskonalanie ekopielnika, tak aby możliwa była jego praca bez konieczności obsługi przez operatora.
Dorota Łabanowska-Bury
Fot. D. Łabanowska-Bury
Artykuł pochodzi z numeru 9/2013 „Hasła Ogrodniczego”
Cieszy fakt, że coraz częściej stawia się w uprawie na ekologiczne nawozy, a nie tylko ocenia wszystko na podstawie efektów wzrostu i ilości plonów. Ja wybieram http://www.growbox.pl/firm-pol-1341324836-Biobizz.html i jestem zadowolony z efektów i wiem, że dbam o ekologię.