Truskawka ‘Vibrant’ – brytyjskie doświadczenia

Brytyjscy producenci truskawek od 2011 r. mają do dyspozycji ciekawą odmianę należącą do wcześnie dojrzewających – ‘Vibrant’. Jest to jedna z kreacji z programu hodowlanego prowadzonego w East Malling Research (EMR), a twórcami są: David Simpson i Adam Whitehouse.

W gospodarstwie Edward Vinson Ltd. sadzonki doniczkowane odmiany ‘Vibrant’ były na początku stycznia 2013 r. sadzone w tunelach foliowych, w maty uprawowe wypełnione substratem z włókna kokosowego (wykorzystywane po raz drugi). Owocowanie rozpoczęło się w pierwszym tygodniu maja. Jak twierdzi Sean Figgis, agronom z Edward Vinson Ltd., odmiana‘Vibrant’ okazała się o co najmniej 10 dni wcześniejsza od uprawianej w identyczny sposób ‘Elsanty’.

Pędy, na których znajdują się owoce, są u tej odmiany dość sztywne, stąd owoce są dobrze widoczne dla zbieraczy (fot.). Kwiaty są dość duże, więc dorastające owoce uzyskują masę nawet 40 g. W doświadczeniu prowadzonym w latach 2011/2012 wykazano, iż u odmiany ‘Vibrant’ propocja owoców w kategorii wielkości 35 mm+ była na poziomie 65%, podczas gdy u odmiany porównawczej ‘Elsanta’ było to 51% (tabela). Wielkość owoców i ich dobra widoczność na roślinie obniżają znacznie koszt poniesiony na zbiór owoców (20 pensów, czyli ok. 1 zł na 1 kg) w porównaniu z ‘Elsantą’. W przypadku odmiany ‘Vibrant’ mały udział mają owoce poza wyborem, gdyż w wyniku przeprowadzonych doświadczeń wykazano ponad 90% udział owoców klasy I (brak owoców niewykształconych, co jest często przyczyną dyskwalifikacji owoców wczesnych odmian).

Na farmie Edward Vinson Ltd. rośliny odmiany ‘Vibrant’ po zakończonych zbiorach pozostawiono w tunelach, aby sprawdzić ich przydatność do powtórnego owocowania (tzw. drugi zbiór). Rośliny te zostaną także pozostawione w tunelach na zimę, aby sprawdzić ich plonowanie w kolejnym roku.

W 2011 r. na innej towarowej plantacji, w hrabstwie Essex, pierwsze owoce z roślin odmiany ‘Vibrant’ zebrano 22 kwietnia, a plon zakwalifikowany w jakości premium przekroczył 22 t/ ha. Drugi zbiór rozpoczął się w pierwszym tygodniu czerwca (ok. 6 tygodni po zakończeniu pierwszego zbioru) i był kontynuowany do pierwszych dni września.

Rośliny odmiany ‘Vibrant’ wykazują wysoką odporność na mączniaka prawdziwego oraz choroby wywołane przez Phytophthora cactorum. Nadają się do uprawy w podłożach bezglebowych, a ograniczeniem w uprawie tradycyjnej jest wrażliwość na Verticillium (może być polecana tylko do uprawy na stanowiskach, gdzie stosowane jest odkażanie podłoża).

Zdaniem hodowców, owoce odmiany ‘Vibrant’ są odpowiednie do zbytu w sieciach supermarketów działających na terenie Wielkiej Brytanii (Tesco, Sainsbury’s, Morrison’s, Marks & Spencer i Asda).

Dorota Łabanowska-Bury, fot. D. Łabanowska-Bury

Artykuł pochodzi z numeru 8/2013 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBędą pieniądze na dopłaty i kredyty dla małych gospodarstw
Następny artykułUkraińcy jedzą więcej swoich jabłek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.