Róże o barwie fioletowej, różowej, pomarańczowej czy zielonej jak dotychczas nie spotykają się z zainteresowaniem przetwórców ani też odbiorców dostarczających towar na rynek warzyw świeżych i raczej stanowią ciekawostkę w asortymencie hodowców.
Jednak gdy weźmie się pod uwagę trendy zmierzające do wprowadzania różnych innowacyjnych produktów na rynek, może się to w przyszłości zmienić. Kolorowe róże mogą być oferowane np. w mrożonych mieszankach wielobarwnych różyczek albo świeże w opakowaniach jednostkowych – tak jak pakowane są np. kapusty (biała, czerwona i włoska) czy kolorowe papryki. Może to być również interesująca propozycja dla restauratorów i sieci gastronomicznych.
Dwie odmiany tego typu z oferty firmy Syngenta zaprezentowano podczas spotkania zorganizowanego jesienią ub.r. w Strzeszkowicach Dużych k. Lublina (czyt. HO 11/2012). Można tam było obejrzeć kalafiory odmian Ortoli F1 (fot. 1) – o żółtopomarańczowej barwie róż, i Graffiti F1 (fot. 2) – o rożach intensywnie fioletowych. Jak informował Jacek Malinowski z firmy Syngenta, w testach znajduje się kolejna odmiana kalafiora, o nieco jaśniejszych różach niż u mieszańca Graffiti F1.
Fot. 2. Graffiti F1 o intensywnie fioletowej róży
Anna Maciejuk
Fot. A. Maciejuk
Artykuł pochodzi z numeru 3/2013 „Hasła Ogrodniczego”