Opakowania pozwalają na uzyskanie optymalnych parametrów, tak w kwestii modyfikacji składu gazowego, jak i stopnia wilgotności powietrza (RH). Zmiana warunków wewnątrz opakowania umożliwia znaczne wydłużenie czasu przechowywania warzyw, owoców (fot. 1), ziół czy kwiatów oraz zachowanie ich jakości w stosunku do produktów przechowywanych w opakowaniach standardowych. Możliwość modyfikacji atmosfery (ang. MAP – Modified Atmosphere Packaging) i wilgotności (ang. MH – Modified Humidity) zależy od rodzaju folii użytej do wykonania worków (od rodzaju perforacji) oraz temperatury, w jakiej produkty są składowane. Nie bez znaczenia jest także rodzaj przechowywanych warzyw i intensywność ich oddychania (produkcji etylenu). W wielu przypadkach rodzaj opakowania jest dostosowany do umieszczonego w nim i przechowywanego produktu oraz do długości tego okresu. Specyficzne worki mają rozmiary adekwatne do wielkości (wymiarów) skrzynek, palet. Opakowania typu MAP mogą być wykorzystywane także do napełniania i zamykania na automatycznych liniach pakujących (odpowiednio przygotowane stanowiska wypełniające atmosferę wewnątrz opakowania).
Fot. 1. Owoce i warzywa po przechowywaniu w workach MA/MH
Na rynku obecnie jest już kilka firm oferujących tego rodzaju specjalistyczne rozwiązania. Podczas targów branżowych m.in. Fruit Logistica w Berlinie (5−7 lutego) czy Macfrut w Cesenie (24−26 września) zapoznałam się z ofertą m.in. izraelskiego przedsiębiorstwa StePac, które opatentowało już przed 20 laty worki Xtend®, czy firmy PeakFresh® oferującej podobne rozwiązania. Firmy te, w ramach tej samej technologii, oferują całą gamę propozycji, zaczynając od opakowań na pojedyncze produkty, np. gotowe do spożycia mieszanki sałat czy snack-packi po systemy do modyfikacji atmosfery w obrębie całej palety (fot. 2) produktów (np. system Palliflex®). To ostatnie rozwiązanie sprawdza się doskonale w przechowywaniu owoców miękkich, takich jak borówka wysoka i wiśnia, oraz warzyw różnych gatunków.
Fot. 2. System umożliwiający modyfikację atmosfery w obrębie palety
Zdaniem producentów, zaletami stosowania opakowań zapewniających zmodyfikowaną atmosferę i wilgotność jest zachowanie przez produkt wysokiej jakości: zapachu, aromatu, smaku i jędrności. Efekt ten uzyskuje się na skutek zmniejszenia intensywności oddychania i tym samym obniżenia zawartości tlenu oraz zwiększenia stężenia dwutlenku węgla w opakowaniu. Gdy świeże produkty transpirują, RH wewnątrz opakowania wzrasta do 90–95%. Technologia MA/MH pozwala na wydalenie z opakowania przez mikroperforację tylko nadmiernej ilości wilgoci, aby warzywa czy owoce nie traciły zbyt dużo wody (zapobiega to ich więdnięciu i utracie turgoru tkanek). Transportowanie produktów w opakowania MA/MH doskonale sprawdza się w łańcuchu dostaw: straty wynikające z obniżenia jakości owoców, warzyw, kwiatów czy ziół są znacznie niższe w porównaniu z tradycyjnym sposobem dystrybucji. Opakowania takie, przygotowane na indywidualne zamówienie klienta, mogą być odpowiednio oznakowane, zadrukowane i stanowić jednocześnie reklamówkę, w której produkt może być eksponowany na półce sklepowej.
Dorota Łabanowska-Bury
Fot. 1-2 D. Łabanowska-Bury
Artykuł pochodzi z numeru 10/2014 „Hasła Ogrodniczego”
A w markecie od zawsze pogniecione i zgniłe. Bo liczy się tylko cena, cena, cena.