W kampanii tej firma K+S podkreśla walory znanych rolnikom od wielu lat siarczanów magnezu: ESTAKieserit i EPSOTop. Naturalne pochodzenie składników, wysoka rozpuszczalność oraz wieloletnia dbałość o pewną jakość procesów od momentu wydobycia do plonowania, pozycjonuje wysoko te produkty nie tylko w branży rolniczej, lecz także w sadownictwie i warzywnictwie.
Podczas konferencji prasowej w Hünfeld Prof. Dr. Franz Wiesler, reprezentujący LUFA Speyer, omówił zagrożenia wpływające na bezpieczeństwo żywności. Mogą to być metale ciężkie lub metabolity mikroorganizmów takich jak mykotoksyny. W Europie jest wiele organów i instytucji odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności. Polityka w zakresie bezpieczeństwa żywności obejmuje w Europie zawsze cały łańcuch pokarmowy i przywiązuje wielką wagę do niezależnej oceny naukowej.
Dr. Marcus Ross przypomniał dziennikarzom, iż firma K+S KALI od ponad 150 lat zajmuje się wydobyciem unikatowego minerału – kizerytu, który stanowi składnik niemieckich złóż soli potasowej. Kizeryt oddzielany jest od potasu przy wykorzystaniu nowoczesnej, czystej i ekologicznej metody separacji elektrostatycznej. Cały proces produkcji oraz logistyki nadzorowany jest przez ciągłą kontrolę jakości w celu zapewnienia parametrów jakościowych, chemicznych i fizycznych z kopalni do klienta.
W dzisiejszym rolnictwie ESTA Kieserit jest uważany za wzorzec wśród nawozów magnezowo-siarkowych, ze względu na jego jakość i wysoką rozpuszczalność. Jest on źródłem naturalnych, szybko dostępnych składników pokarmowych dla roślin.
Jakość żywności jest ważnym czynnikiem dla konsumentów i w rankingach występuje zwykle przed ceną. Najważniejsze wyznaczniki jakości żywności to wartości odżywcze, bezpieczeństwo żywności, smak i technologia wykonania – informował Dr. Thomas Popp, współpracujący z K+S Kali Gmbh. Kolor i smak są tak samo ważne jak zawartość aminokwasów lub nienasyconych kwasów tłuszczowych, liczy się również trwałość i brak pozostałości pestycydów. Istnieje cała gama upraw rolnych, w których pewne czynniki jakościowe wpływają na cenę, jest to np. zawartość cukru w burakach cukrowych. Jak więc osiągnąć wysokiej jakości produkty roślinne? Poszukiwaniem odpowiedzi na to pytanie zajmuje się część badań prowadzonych przez K+S KALI GmbH.
Dominik Młodecki z K+S przedstawił ofertę produktową reprezentowanej przez siebie firmy, zwracając szczególną uwagę na nawozy ESTA Kieserit i EPSO Top – wysokiej jakości nawozy znajdujące zastosowanie w nowoczesnym odżywianiu magnezem i siarką. Ze względu na ściśle określone standardy chemiczne i fizyczne, takie jak gwarantowana granulacja, całkowita rozpuszczalność w wodzie magnezu i siarki oraz brak metali ciężkich, nawozy te są integralną częścią dobrej praktyki rolniczej. Dzięki tym zaletom ESTA Kieserit i EPSO Top mogą być przede wszystkim stosowane jako wysokiej jakości nawozy doglebowe i dolistne, ale również stosowane jako surowce do produkcji granulowanych nawozów NPK lub płynnych formulacji rozpuszczalnych w wodzie.
Fabryka siedmiowodnego siarczanu magnezu EPSOTop Hattorf
Załadunek gotowych nawozów
Dorota Łabanowska-Bury
Fot. D. Łabanowska-Bury