Maszyna przystosowana jest do pracy w uprawach prowadzonych na płasko lub na redlinach. Zespoły robocze montowane są na uniwersalnej ramie ze stali ocynkowanej zawieszanej na ciągniku. Szerokość robocza pielnika wynosi 3 m. Wykorzystując pielnik do wypalania chwastów należy umieścić na ramie, na specjalnie przygotowanym podeście, butle z płynnym gazem propan. Na podeście tym umieszczone są również zespoły sterująco-kontrolne do zasilania palników gazowych. Palniki gazowe umieszczone są pod metalowymi osłonami, dzięki którym zużycie gazu wynosi od 13 do 44 kg/ha. Nowatorskim rozwiązaniem są samosterujące w redlinach koła kopiujące podpierające ramę.
Chwasty wypala się w rzędach przed wschodami roślin uprawnych. Wypalarka może być również wykorzystywana po wschodach – do niszczenia chwastów w bruzdach między redlinami lub w międzyrzędziach w uprawach na płasko (do pracy tej należy odpowiednio ustawić osłony płomieni, żeby nie uszkodzić roślin uprawnych). Zamiast palników gazowych pielnik może być wyposażony w zespoły robocze do mechanicznego niszczenia chwastów np. elastyczne gwiazdy pielące, szczotki i skrobaki lub elementy robocze stosowane w tradycyjnych pielnikach mechanicznych: gęsiostopki, noże kątowe, wałki prętowe lub zgrzebła.
Ponadto na ramie pielnika z Łukometu można zamontować głowice opryskujące Varidome, w których dysza umieszczona jest w specjalnych osłonach, dzięki czemu możliwe jest precyzyjne stosowanie herbicydów kontaktowych lub systemicznych w międzyrzędziach. Głowica Varidome umożliwia oprysk pasa o szerokości od 8 do 80 cm – jest ona regulowana przez ustawienie jej względem belki nośnej. Oprysk dokonywany jest za pośrednictwem atomizera o napędzie elektrycznym (12 V) lub za pośrednictwem tradycyjnej dyszy ciśnieniowej. Chcąc wykorzystać maszynę do aplikacji herbicydów oprócz wspomnianych głowic niezbędne jest wyposażenie jej w zbiornik na ciecz roboczą (o pojemności 80 l) z wbudowaną pompą.
Głowica opryskująca Varidome
Tekst i fot. A. Andrzejewska
Artykuł pochodzi z numeru 4/2014 miesięcznika „Warzywa”