Ulepszone technologie bioinokulacji i ściółkowania żywymi roślinami

Żywe ściółki w sadzie jabłoniowym
„Zielona rewolucja” doprowadziła do potężnego postępu w produkcji żywności poprzez wprowadzenie do rolnictwa nawozów mineralnych i pestycydów. Jednak z czasem, oddziaływanie tych produktów spowodowało stopniową degradację środowiska rolniczego. Obecnie użycie chemicznych środków produkcji jest progresywnie ograniczane i zastępowane bardziej przyjaznymi dla środowiska praktykami takimi, jak stosowanie preparatów biologicznych dla ochrony i wzmacniania wzrostu roślin oraz metod agrotechnicznych, sprzyjających uprawom i całemu ekosystemowi.

W projekcie BioHortiTech podjęto działania w kierunku ulepszania technologii produkcji oraz optymalizacji metod stosowania preparatów zawierających mikroorganizmy (bioinokulantów) lub/oraz naturalne substancje chroniące rośliny przed czynnikami stresowymi, a także w kierunku zwiększania bioróżnorodności w uprawach poprzez wprowadzanie dodatkowych gatunków roślin stanowiących tzw. żywe ściółki.

Głównymi celami projektu są:

  • Udoskonalenie technik formulacji bioinokulantów do zastosowania w uprawach integrowanych i ekologicznych;
  • Zwiększenie bioróżnorodności w systemach uprawowych z wykorzystaniem żywych ściółek i mikroorganizmów;
  •  Poszerzenie wiedzy na temat dynamiki rozwoju populacji mikroorganizmów wprowadzonych do gleby lub aplikowanych na powierzchnię roślin;
  •  Opracowanie modelu matematycznego, służącego do przewidywania stopnia przeżywalności i skuteczności bioinokulantów w różnych warunkach środowiskowych i klimatycznych.
Żywe ściółki w produkcji pomidorów

Ważnym aspektem projektu jest upowszechnianie wśród rolników wiedzy na temat ekologii mikroorganizmów stosowanych w formie preparatów oraz wpływu środowiska na ich skuteczność, a także zachęcanie do zwiększania różnorodności gatunków roślin w uprawach w celu zwiększenia aktywności biologicznej i odporności agrocenozy na warunki stresowe.

Projekt wykonywany jest w ramach międzynarodowego konsorcjum skupiającego jednostki naukowo-badawcze oraz przedsiębiorstwa z Polski, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Francji i Hiszpanii. Liderem projektu jest Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach. Więcej informacji znajduje się na stronie www.biohortitech.inhort.pl.

Dr hab. Magdalena Szczech, prof. IO-PIB
źródło: materiał prasowy IO-PIB

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKomu smakują polskie jabłka?
Następny artykułPestycydy i ta cała chemia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.