Na półkuli północnej najpowszechniej wykorzystywany jest Ascophyllum nodosum (fot.), podczas gdy na południowej – Ecklonia maxima i Durvillea potatorum. Inne gatunki, takie jak Laminaria spp. i Sargassum spp. (tropikalny odpowiednik rodzaju Ascophyllum), także są wykorzystywane przez producentów preparatów bazujących na algach, a użytkowanych w rolnictwie. Zastosowanie ekstraktów z A. nodosum jest szeroko rozpowszechnione, a podawane są one zarówno doglebowo, jak i dolistnie od ponad 100 lat. Aplikacja ekstraktu z tego wodorostu polepsza wzrost roślin, zwiększa plon, podnosząc jego jakość, i łagodzi skutki stresu abiotycznego, jak zasolenie gleby czy niedobory w niej wody. Jako że produkty na bazie alg powstają z wielu gatunków wodorostów, różnią się one nie tylko zawartością różnych pierwiastków i substancji poprawiających kondycję roślin, ale także poziomem auksyn i cytokinin oraz innych związków należących do grupy hormonów.
Ekstrakty z wodorostów są wykorzystywane zarówno jako cenne źródło substancji odżywczych dla roślin, jak i innych składników sprzyjających zwiększeniu plonu. Azot jest dla roślin bardzo ważnym pierwiastkiem, szczególnie w produkcji białek, kwasów nukleinowych i chlorofilu. Azotany są absorbowane z gleby i stanowią główne źródło azotu dla roślin. Azotany w roślinach są przekształcane do azotynów, a proces ten katalizuje reduktaza azotanowa. Udowodniono, że rośliny traktowane ekstraktem z wodorostów charakteryzują się zwiększoną aktywnością tego enzymu.
Także pod wpływem aplikacji wyciągów z alg rośnie aktywność enzymów odpowiedzialnych za przemiany żelaza i fosforu, ich pobieranie i asymilację. Ponadto rośliny traktowane wyciągami z wodorostów cechują się dobrym wzrostem i rozwojem, większą biomasą korzeni i części wegetatywnych oraz plonu. Rozwój systemu korzeniowego przyczynia się z kolei do efektywniejszego pobierania składników odżywczych.
Na podstawie tych obserwacji można stwierdzić, że ekstrakt z wodorostów ma pozytywny wpływ na roślinę, m.in. poprzez:
- redukcję szoku po posadzeniu;
- wzrost wielkości korzeni i ich wigoru;
- poprawę odżywienia roślin;
- zwiększenie biomasy;
- stymulację kwitnienia i zawiązywania owoców;
- w efekcie – zwiększenie plonów.
W wielu ośrodkach na świecie prowadzone są badania dotyczące działania ekstraktów z alg na patogeny roślin uprawnych. Wyniki doświadczeń zespołu irlandzkich naukowców, publikowane m.in. w materiałach konferencyjnych światowego kongresu dot. użycia biostymulatorów w rolnictwie (2012 r.), wykazują pozytywny wpływ ekstraktu z wodorostów A. nodosum jako środka zapobiegającego i zwalczającego patogeny roślin, w tym Fusarium oxysporum w uprawie pomidorów szklarniowych. W badaniach wyciągi z alg stosowano zarówno przed, w trakcie oraz po zakażeniu roślin patogenem (tabela). W efekcie jednoznacznie potwierdzono skuteczność tych wyciągów jako substancji wspomagających w walce z F. oxysporum.
Stopień redukcji infekcji Fusarium oxysporum w uprawie pomidora z zastosowaniem ekstraktu z alg:
Joanna Klepacz-Baniak
Artykuł pochodzi z numeru 4/2016 „Hasła Ogrodniczego”