Zauważono, że im szybciej owoce rosną, tym bardziej narażone są na objawy deficytu wapnia w wierzchołkowych częściach. Badania prowadzone kilka lat temu w Skierniewicach wykazały, że w części wierzchołkowej owoców pomidora poziom wapnia jest dwukrotnie niższy niż w części przyszypułkowej. Warunki atmosferyczne w obecnym sezonie były sprzyjające zahamowaniom w pobieraniu i transporcie wapnia podczas zawiązywania owoców na pierwszych gronach u odmian owocujących od maja do połowy lipca. Duże różnice temperatury między dniem i nocą oraz silne nasłonecznienie i wrażliwość niektórych odmian, były główną przyczyną zaburzeń w gospodarce wapniowej. Przy wysokiej temperaturze w ciągu dnia, w szklarniach o wybetonowanych podłogach względna wilgotność powietrza spadała nawet poniżej 50%, co sprzyjało intensywnej transpiracji i ograniczało poziom wody w tkankach liści. W obiektach takich potrzebne jest cieniowanie szklarni.
Należy pamiętać, że generalnie odmiany szklarniowe mają znacznie cieńszą skórkę niż odmiany polowe i zdecydowanie większe blaszki liściowe, co zwiększa ich powierzchnię transpiracyjną i naraża na szybkie straty wody. W takich warunkach siła ssąca korzeni jest niewystarczająca dla przetransportowania odpowiedniej ilości wapnia z prądem wody, ponieważ często dochodzi do zmniejszenia jej zasobów w podłożu, co skutkuje objawami suchej zgnilizny wierzchołkowej owoców.