Miniaturowe czujniki montowane w smartfonach mogą analizować stopień dojrzałości świeżych produktów i mogą być wykorzystywane przez kupujących w sklepie jako przewodnik, co kupić i kiedy. Technologia może wkrótce trafić na rynek w następstwie umowy licencyjnej pomiędzy The University of Western Australia (UWA) i Panorama Synergy.
Naukowcy uniwersytetu opracowali spektrometr, który wykorzystuje wiązkę światła podczerwonego do analizy właściwości różnych obiektów i może być wystarczająco mały, aby zmieścić go w smartfonie. Spektroskopia w podczerwieni jest już używany w wielu sektorach rolnictwa (np. do określania jakości ziarna), przemysłu farmaceutycznego (do testowania materiałów i surowej kontroli jakości), w diagnostyce medycznej, w przetwórstwie ropy naftowej i gazu. Spektrometry MEM, produkowane z wykorzystaniem procesorów CleanRoom opracowane dla przemysłu elektronicznego, a tym samym produkowane masowo, mogą być bardzo tanie. Mogą one znaleźć zastosowanie w dronach w celu identyfikacji wody wokół roślin i dla wielu innych innowacyjnych zastosowań komercyjnych.”
za: freshfruitportal.com
pg