Pod koniec stycznia firma Informia zaprosiła nas do grupy producenckiej Beskid Sp. z o. o. w Zegartowicach koło Dobczyc. Grupa specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości jabłek, rosnących w sadach położonych na obszarze Beskidu Wyspowego. Owoce przechowywane są w nowoczesnych chłodniach, a następnie myte, sortowane, ważone i pakowane. Cały proces technologiczny jest w pełni zautomatyzowany.
Celem spotkania było przedstawienie właśnie tego procesu technologicznego, nadzorowanego przez oprogramowanie francuskiej firmy Informia, której systemy informatyczne są ściśle dopasowane do potrzeb branży owocowo-warzywnej. Zbierają informacje nie tylko o producentach i odmianach owoców, ale również dane o warunkach przechowania, pracy maszyn na halach produkcyjnych i urządzeń do automatycznego etykietowania opakowań.
Pracownik przyjmujący towar wyposażony w skaner kodów kreskowych wprowadza kod, w którym zamieszczone są szczegółowe informacje o produkcie i dostawcy. Wstępnie posortowane owoce trafiają na kanał wodny, a następnie transportowane są do skrzyń, na których przyklejany jest kod informacyjny. Trafiając do chłodni są już rejestrowane w pamięci komputera.
Grupa Beskid wyposażona jest w elektroniczne urządzenia do wodnego rozładunku, dzięki któremu eliminuje się niebezpieczeństwo uszkodzenia owoców. Dodatkowym atutem tego rozwiązania jest mycie jabłek. Osoba nadzorująca ten etap procesu technologicznego ma na komputerze podgląd, jaka odmiana jest właśnie rozładowana, jaka ilość jej owoców jeszcze pozostała i jaka odmiana będzie rozładowywana w następnej kolejności.
Robot służący do wodnego rozładunku zatapia skrzyniopaletę w basenie wodnym. Owoce po zanurzeniu skrzyni wypływają na powierzchnię, następnie strumieniem wody przepychane są do kanału wodnego. Za nim znajdują się zraszacze do dodatkowego płukania. Kolejnym elementem linii jest stół inspekcyjny, przy którym usuwane są owoce o gorszej jakości. Następnie jabłka są ważone i pakowane. Każda partia owoców jest rejestrowana przez komputer, co umożliwia precyzyjne kontrolowanie procesu sortowania, ważenia i pakowania.
Wkrótce więcej informacji na łamach naszych czasopism MPS Sad, Hasło Ogrodnicze.
Zapraszamy również do galerii zdjęć.