Potas i magnez – niezbędne dla roślin i człowieka

Kolejna, trzecia konferencja firmy K+S Polska Sp. z o.o. zorganizowana w Warszawie 26 listopada była okazją do przypomnienia niezbędności potasu i magnezu w diecie człowieka a także roli tych pierwiastków w uprawach oraz możliwościom zaopatrzenia w te pierwiastki roślin.  Pierwsze zagadnienie przystępnie i interesująco omówiła prof. dr hab. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska (Warszawski Uniwersytet Medyczny), zaś pozostałymi kwestiami zajęli się Ershad Tavakol (Institute of Applied Plant Nutrition) oraz Dominik Młodecki (K+S Polska Sp. z o.o.).
 
Potas jest najważniejszym kationem wewnątrzkomórkowym i jednym z najważniejszych elektrolitów. Zaburzenia gospodarki potasowej, zarówno hipokaliemia, jak i hiperkaliemia mogą być przyczyną groźnych dla życia stanów chorobowych. Dieta bogata w potas zmniejsza zagrożenie udarem mózgu oraz chorobą niedokrwienną serca.

Magnez, kolejny ważny dla organizmu kation jest niezbędny dla funkcjonowania przynajmniej trzystu różnych enzymów naszego metabolizmu. Jak wynika z badań populacyjnych, zwiększone niebezpieczeństwo wystąpienia chorób sercowo – naczyniowych może być związane z długotrwałym niedoborem magnezu. Najefektywniejszymi źródłami tych pierwiastków są dla człowieka warzywa – na przykład jeden średniej wielkości ziemniak dostarcza nam około 504 mg potasu (potrzebujemy go około 4700 mg dziennie), a tylko 4 mg niezbyt pożądanego w diecie sodu.

Potas i ziemniak – tę ze wszech miar przydatną ogrodnikom  zbitkę pojęciową utwalała słuchaczom prof. M. Kozłowska-Wojciechowska
 
Modele klimatyczne przewidują stopniowy wzrost temperatury i stężenia CO2 w atmosferze, co prowadzi do eskalacji występowania suszy przy jednoczesnym jej wydłużeniu w wielu regionach na całym świecie. W tych warunkach środowiskowych dostępność składników pokarmowych dla roślin, odgrywa kluczową rolę w regulacji stresu przez rośliny. Wśród składników odżywczych, które są niezbędne dla roślin w warunkach stresu termicznego i wodnego, są potas (K) i magnez (Mg). 
 
Potas zaraz po azocie jest pobierany przez rośliny w największych ilościach i bierze największy udział w tworzenia biomasy rośliny. Dostępność potasu  w okresach suszy pomoże roślinie zmaksymalizować pobranie wody przez korzenie, jednocześnie  jest on głównym pierwiastkiem, który pomaga roślinom w regulowaniu działania aparatów szparkowych i regulowaniu transpiracji, co przyczynia się do poprawy efektywności wykorzystania wody (EWW) w roślinie.  Dlatego zoptymalizowane stosowanie potasu pomaga roślinie utrzymać jej normalne funkcjonowanie i zmniejsza skutki stresu. 
 
Magnez jest kluczowym składnikiem odżywczym obecnym w cząsteczce chlorofilu, ułatwiającym roślinie absorbcję energii światła słonecznego i przekształcenie jej w energię chemiczną wymaganą do fotosyntezy. Badania pokazują, że oprócz potasu również magnez pozytywnie oddziałuje w roślinie na EWW. Oba pierwiastki są również zaangażowane w aktywację wielu ważnych enzymów w roślinach. Po zbudowaniu węglowodanów w procesie fotosyntezy, te potas i magnez ułatwiają ich przemieszczanie do innych organów – np.  nasion czy owoców. 
Ershad Tavakol przypomniał i omówił znaczenie potasu i magnezu dla roślin oraz metodyki badań ich zawartości
 
Korn-Kali to nawóz proponowany przez firmę K+S Polska do podstawowego nawożenia potasowego zawierający również magnez i siarkę. Stanowi on połączenie naturalnego pochodzenia chlorku potasu, unikalnego minerału – kizerytu (zawierającego magnez) oraz sodu. Tak połączone składniki pokarmowe są w pełni rozpuszczalne w wodzie. Wchłanianie magnezu z kizerytu przebiega niezależnie od warunków środowiska, takich jak np. odczyn gleby. Proporcje potasu do magnezu i siarki są w nim dobrze zbilansowane. Granula tego nawozu jest odpowiedniej wielkości, twardości i wyrównania dzięki czemu Korn-Kali można rozsiewać z dużą dokładnością nawet na szerokość 36 m. 
Tekst i fot: Piotr Grel

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUkraina zwiększa eksport koncentratu soku jabłkowego
Następny artykułGrunty rolne i leśne zajmują 90 proc. kraju

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.