Ozonowanie

Kurcząca się z roku na rok lista substancji aktywnych do ochrony przedzbiorczej owoców, a także ciągłe obawy o pozostałości w owocach środków ochrony roślin sprawiają, iż technika rozwija się w kierunku alternatywnych, wobec dotychczas stosowanych, metod wspomagania producentów i uczestników łańcucha handlowego w utrzymaniu wysokiej jakości świeżych produktów.

W tym kontekście zastosowanie znajdują wysokiej klasy nowoczesne technologie przechowywania owoców, połączone często ze stosowaniem 1-MCP (SmartFresh™) oraz nowość – wykorzystanie właściwości ozonu.
 
Ozon potocznie zwany trójtlenem, składa się z trzech atomów tlenu (O3), z delta ujemnym i delta dodatnim ładunkiem elektrycznym. Naturalnie dodatkowy atom tlenu powstaje podczas wyładowań elektrycznych w wyniku rozpadu cząsteczki tlenu np. w efekcie niektórych reakcji chemicznych (pod wpływem działania promieni słonecznych UV, w czasie burz i przy wodospadach). Charakterystyczny dla obecności ozonu jest jego „świeży, czysty, wiosenny” zapach. Ozon może być także wytwarzany sztucznie. Służą do tego generatory ozonu nazywane także ozonatorami. Jest on gazem nietrwałym – jego bardzo niestabilna cząsteczka ma krótki czas połowicznego rozpadu.

Ze względu na silnie dezynfekujące i „odświeżające” działanie ozon jest na szeroką skalę stosowany do oczyszczania atmosfery i dezynfekcji. Jego właściwości są wykorzystywane m.in. do oczyszczania ścieków miejskich i produkcji wody pitnej (dezynfekcja), w przemyśle spożywczym – do dezynfekcji, a w papierowym i tekstylnym – do utleniania ścieków.

Coraz szerzej na świecie właściwości tego gazu są wykorzystywane także w przechowalnictwie owoców i warzyw. Zabijać ma on bowiem wirusy, bakterie, zarodniki grzybów oraz niszczyć pozostające na owocach czy warzywach substancje chemiczne.

Głównymi jego zaletami są:

  • hamowanie rozwoju patogenów wywołujących choroby przechowywanych płodów;
  • przedłużanie trwałości przechowywanych produktów;
  • wpływanie na obniżenie produkcji etylenu (C2H4; gazu wydzielanego przez owoce i warzywa, wpływającego na przyspieszenie ich dojrzewania i procesów starzenia).

Ozon może być generowany w magazynach, gdzie składowane są owoce, oraz w halach, gdzie odbywają się sortowanie i pakowanie świeżych owoców i warzyw, a także w samochodach dostawczych, którymi towary są przewożone na dalekie odległości (w łańcuchu dostawczym).

Oprócz działania antygrzybicznego i bakteriobójczego, ozon eliminuje też nieprzyjemne zapachy w pomieszczeniach, takich jak: hale, magazyny, komory przechowalnicze i wnętrza samochodów dostawczych.

Instalacja do ozonowania owoców w komorze przechowalniczej

Tekst i fot. Dorota Łabanowska-Bury

Artykuł pochodzi z numeru 10/2014 „Hasła Ogrodniczego”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułArysta LifeScience zostanie przejęta przez Platform Specialty Products
Następny artykułDöhler ma zgodę na przejęcie zakładu Binder w Tarczynie

1 KOMENTARZ

  1. Ozon ma dużo dobrych właściwości. Nie tylko w ogrodnictwie ale i w medycynie też. A ja niedawno odkryłam, że można i mieszkania ozonować, w mojej firmie była firma Airozone i pogadałam z pracownikami co nam ozonowali, będę to też robić w domu:)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.