Odpowiednio dobrane światło potrafi zdecydować o ostatecznym sukcesie produkcji. Udowodnił to eksperyment przeprowadzony przez firmę Krasoń i Toshiba Lighting, w ramach którego porównano wpływ lamp sodowych i lamp Grow Light na sałatę.
Grupa Producentów Rozsad Krasoń® jest największym w Polsce producentem rozsad warzyw szklarniowych i gruntowych. W sezonie produkuje nawet 8 mln roślin szklarniowych oraz ponad 240 mln rozsad warzyw gruntowych. Aby porównać dostępne możliwości oświetlenia swoich obiektów, firma wzięła udział w doświadczeniu porównawczym lamp LED Grow Light i lamp sodowych. Projekt trwał 21 dni i polegał na doświetlaniu tego samego gatunku sałaty dwoma różnymi typami światła.
Firma Krasoń to kolejny producent, który planuje modernizację oświetlenia szklarniowego. Coraz więcej firm z branży rolniczej decyduje się na skorzystanie z oświetlenia LED, które znakomicie wspiera rozwój i wzrost roślin, także zimą. Sprzyjają one wzrostowi rozsady, kwitnięciu i zawiązywaniu pąków u roślin, ponieważ rośliny wykorzystują aż 90% emitowanego przez nie światła. Dzięki temu, że wytwarzają o wiele mniej ciepła, można je umieścić blisko roślin. Dodatkową zaletą jest brak zagrożenia prześwietleniem roślin, bo lampy emitują mniejszą ilość światła białego.
Oświetlenie Grow Light, które wykorzystuje technologię LED, redukuje zużycie energii o ponad 86 proc. Dla borykających się z kosztami rolników to bardzo duża oszczędność. Sekret niższego zużycia energii wynika z precyzyjnego spektrum światła. Rośliny potrzebują fal świetlnych w zakresie 400-500 nm oraz 600-700 nm. Technologia LED umożliwia stworzenie źródeł, które emitują dokładnie takie fale, jakie roślina najbardziej potrzebuje – nie dochodzi tu do strat energii, tak jak w przypadku lamp sodowych. Na oszczędność kosztów wpływa także długa żywotność lamp – nawet 15 lat. Dzięki temu przez wiele lat nie warto martwić się ich serwisowaniem.
za: materiały firmy Toshiba