Nawożenie pomidorów kluczowe w uzyskiwaniu produktu premium

W Rodzinnym Gospodarstwie Floriańczyk "Pomidory od Piotra i Małgosi" o smak pomidorów dba się na każdym etapie produkcji. Jego miarą jest zawartość ekstraktu (°Brix) badana regularnie. W tym gospodarstwie parametr ten dla pomidorów malinowych wynosi 5,4°. W celu uzyskania produktu premium szczególne ważne jest nawożenie.
 
 
W pierwszym okresie uprawy – od postawienia kostek na maty do końca marca – jako podstawę pożywki wykorzystuje się Superbę Czerwoną o wysokiej zawartości magnezu i potasu. Po tym okresie, aż do końca uprawy jako bazę dla pożywek stosuje się nawóz wieloskładnikowy Superba Zielona Forte. Z uwagi na duże zapotrzebowanie pomidorów malinowych na wapń, latem stosowany jest dodatkowo nawóz YaraLiva Calcinit.

Raz w miesiącu badane są: przelew, wyciąg z maty oraz pożywka, aby na ich podstawie wykonywać korektę pożywki. Jeśli wyniki analizy wskazują, że wapnia jest za dużo w stosunku do potasu, do pożywki dodaje się saletrę potasową. Interwencyjnie, gdy na wierzchołkach roślin pojawiają się objawy niedoboru żelaza – zwykle przy wysokim pH pożywki, które ogranicza pobieranie tego pierwiastka – stosowany jest Rexolin X60 (chelat żelaza) przyswajalny dla roślin w zakresie pH do 12.

Oceniamy system korzeniowy, wycinając fragment maty, który następnie rozcinamy na 10 kawałków i sprawdzamy liczbę korzeni w każdym z nich. W tym sezonie udało nam się zbudować wzorcowy system korzeniowy i utrzymać go w dobrej kondycji do tej pory. Również wyniki analizy wyciągu z maty oraz przelewu wskazują, że zawartość fosforu w porównaniu z latami poprzednimi jest na zadowalającym poziomie. Sądzimy, że jest to w dużym stopniu zasługa stosowania nawozu Antiblock Mineral – mówi Piotr Floriańczyk.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSkładka dla rolników prowadzących działy specjalne produkcji rolnej
Następny artykułO przyszłości europejskiego rolnictwa w Paryżu

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.