Myjka do pęczków warzyw

Urządzenie MDP-1 produkowane przez firmę Mega z Bełżyc przeznaczone jest do wstępnego lub końcowego mycia warzyw wiązanych w pęczki, takich jak rzodkiewka, marchew czy pietruszka. Możliwe jest również mycie za jego pomocą pojedynczych warzyw, takich jak por.
Pęczki umieszczane są ręcznie w podajniku – między pasami chwytającymi, które wprowadzają je do przestrzeni roboczej urządzenia. Tam warzywa myte są obrotowymi szczotkami. W zależności od rodzaju i wielkości mytego produktu możliwa jest regulacja pozycji szczotek oraz wyłączanie poszczególnych ich sekcji. Urządzenie wyposażone jest w zestaw lanc natryskowych, które zraszają produkt z każdej strony, co zapewnia dużą skuteczność mycia i odbiór zanieczyszczeń. Na dnie myjki znajduje się wanna z dnem umożliwiającym szybki odpływ wody.

Umyte warzywa „wyprowadzane” są pasami z przestrzeni roboczej i mogą być odbierane ręcznie lub wpadać do podstawionego zasobnika lub na taśmociąg odbierający. Wydajność myjki wynosi do 60 szt./min. Konstrukcja nośna urządzenia wykonana jest jako sztywna rama spawana z belek o prostokątnym przekroju. Całość osłonięta jest pokrywami i osłonami, które gwarantują bezpieczną pracę urządzenia i łatwe utrzymanie higieny produkcji oraz wysoką ergonomiczność pracy.

ACN

Materiał pochodzi z numeru 8/2015 miesięcznika „Warzywa”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPowstaną łąckie cydry
Następny artykułWzrost spożycia tłuszczów roślinnych wydłużył życie Polaków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.