Urządzenie MDP-1 produkowane przez firmę Mega z Bełżyc przeznaczone jest do wstępnego lub końcowego mycia warzyw wiązanych w pęczki, takich jak rzodkiewka, marchew czy pietruszka. Możliwe jest również mycie za jego pomocą pojedynczych warzyw, takich jak por.
Pęczki umieszczane są ręcznie w podajniku – między pasami chwytającymi, które wprowadzają je do przestrzeni roboczej urządzenia. Tam warzywa myte są obrotowymi szczotkami. W zależności od rodzaju i wielkości mytego produktu możliwa jest regulacja pozycji szczotek oraz wyłączanie poszczególnych ich sekcji. Urządzenie wyposażone jest w zestaw lanc natryskowych, które zraszają produkt z każdej strony, co zapewnia dużą skuteczność mycia i odbiór zanieczyszczeń. Na dnie myjki znajduje się wanna z dnem umożliwiającym szybki odpływ wody.
Umyte warzywa „wyprowadzane” są pasami z przestrzeni roboczej i mogą być odbierane ręcznie lub wpadać do podstawionego zasobnika lub na taśmociąg odbierający. Wydajność myjki wynosi do 60 szt./min. Konstrukcja nośna urządzenia wykonana jest jako sztywna rama spawana z belek o prostokątnym przekroju. Całość osłonięta jest pokrywami i osłonami, które gwarantują bezpieczną pracę urządzenia i łatwe utrzymanie higieny produkcji oraz wysoką ergonomiczność pracy.
ACN
Materiał pochodzi z numeru 8/2015 miesięcznika „Warzywa”