W lutym 2013 roku przekazaliśmy informację o skonstruowanym w Lublinie urządzeniu do bezinwazyjnego badania stanu fizjologicznego owoców. Metoda i urządzenie pozwalało określać stopień dojrzałości owocu, zasiedlenie jego powierzchni przez różne mikroorganizmy, ewentualne uszkodzenia mechaniczne jeszcze niewidoczne gołym okiem.
Podobny wynalazek jest dziełem francusko-libańskiego zespołu badaczy, który testował swój przyrząd na jabłkach odmiany ‘Golden Delicious’ oraz na gruszkach ‘Konferencji’. Otrzymane efekty potwierdzają wyniki uzyskane w Lublinie. Jest szansa na skonstruowanie użytecznego instrumentu precyzyjnie określającego parametry fizjologiczne owoców. Jest to ważne szczególnie w przypadku gatunków o owocach klimakterycznych – jabłkach, gruszkach, pomidorach, bananach.
Więcej o zasadzie działania urządzenia – na podstawie tego skonstruowanego w Polsce – tutaj.
za: fruitnet.com, naukawpolsce.pap.plg