Kontenery uprawowe zmieniają produkcję warzyw

Rozpoczęła się nowa era ogrodnictwa. Miniaturowe gospodarstwa wyposażone w najnowocześniejsze technologie są dostępne dla każdego inwestora, w dowolnym miejscu na Ziemi.
Leafy Green Machine – to wielkości naczepy TIR-a, w pełni odizolowana od świata zewnętrznego, wertykalna farma. Do odbiorców na całym świecie dostarcza ją firma Freight Farms. Klientów ma w Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Szwecji, Dubaju, Wietnamie i na Wyspach Karaibskich. Fright Farms oprócz sprzętu gotowego do uruchomienia produkcji doradza także jakie gatunki dobrać do uprawy, aby w danym regionie uzyskać najwyższą opłacalność produkcji. W 2016 r. najwięcej klientów decydowało się na uprawę  sałaty głowiastej i jarmużu, ale niektórzy wybierają rzodkiewki, burak naciowy, bazylię a nawet rośliny ozdobne i tzw. micro greens.

Zobacz więcej zdjęć.
 

Jak zdradzają przedstawiciele firmy większość ich klientów nigdy nie miała do czynienia z rolnictwem, dlatego biorą oni udział w dwudniowym kursie, dzięki któremu poznają tajniki zarządzania produkcją w farmie wertykalnej i mogą natychmiast rozpocząć prowadzenie swojego ogrodniczego biznesu. Oczywiście kontenery produkcyjne wyposażone są w najnowsze narzędzia do monitorowania upraw, w tym kamerę pozwalającą na śledzenie obrazu z wnętrza wertykalnej farmy i zarządzania nią na odległość. 

Kontener uprawowy ma sektor w którym produkowana jest rozsada (poziome półki) oraz właściwy obszar produkcyjny – czyli wertykalne tuby podwieszone do sufitu, w których zwisają uprawiane rośliny. Tu trafiają rośliny po 3 tygodniach od wysiewu. Doświetlane są za pomocą lamp LED (swobodnie zwisające taśmy) oraz odżywiane w systemie hydroponicznym (system kroplowy, dozowanie od góry w tubach uprawowych). Obszar produkcji składa się z elementów przypominających system kurtyn na prowadnicach, po których przesuwa się tuby do sekcji zbioru.

Wg wyliczeń firmy z powierzchni 320 stóp kwadratowych w ciągu roku można uzyskać 2-4 tony produktu końcowego. Co daje ok. 500 główek sałaty tygodniowo, czy 35-60 funtów ziół lub 60-100 funtów innych warzyw jak np. jarmuż, w tygodniu. Jakich nakładów wymaga taki rodzaj uprawy? 125 kWh/dzień, 5 galonów wody/dzień, pożywki o wartości 300 dolarów/miesiąc, 15-20 godzin pracy w tygodniu. 

Zobacz film o Leafy Green Machine.

Produkujący w kontenerach otrzymują także wsparcie od producenta Leafy Green Machine. Mogą oni za pomocą programu What’s Good znaleźć klientów na wyprodukowane w swojej wertykalnej farmie produkty. Często odbiorcami wyprodukowanych w kontenerach warzyw są restauracje.

RS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCztery nowe odmiany malin z Holandii
Następny artykułGardenia po raz dwunasty

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.