Innowacyjny system wizyjny, wykorzystywany przy sortowaniu owoców i warzyw, stworzyli specjaliści z radomskiej firmy Sorter. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom dokonywana jest nie tylko analiza rozmiaru, koloru i uszkodzeń zewnętrznych, ale także np. podskórnych obić owocu. Systemtem wizyjny rozpoznaje nie tylko rozmiar, kolor oraz uszkodzenia zewnętrzne i wszelkie zniekształcenia owocu czy warzywa, ale także np. uszkodzenia przynasienne czy miąższu.
– Innowacyjna technologia kontroli wizyjnej umożliwia rozpoznanie podskórnych obić, które – jak dotąd – można było dostrzec dopiero po jednym lub dwu dniach – mówi Konrad Grzeszczyk, współwłaściciel firmy Sorter. – Ponieważ takie zmiany strukturalne na owocu lub warzywie pojawiały się u klienta końcowego dopiero po kilku dniach i wcześniej nie można ich było wychwycić, groziło to zwrotem całej partii towaru – dodaje.
Stosując nowatorską metodę porównywania obiektu pod różnymi kątami za pomocą kamer dwumatrycowych, teraz można wniknąć kilka milimetrów do wewnątrz danego owocu lub warzywa. – Dzięki unikatowym algorytmom przetwarzania obrazu pozwalającym wygenerować odpowiedni kod oraz kamerom, proces weryfikacji wizyjnej jest dokładny i skuteczny – mówi Grzeszczyk. W wyniku czego – jak zaznacza – klient otrzymuje produkty najlepsze jakościowo, bez żadnych defektów, nawet tych, które mogłyby się pojawić dopiero po jakimś czasie.
Rozwiązania opracowane przez specjalistów z radomskiej firmy zapewniają bardzo dokładną analizę produktów, dzięki czemu można je sortować pod określonym kątem. – Na przykład podczas klasyfikacji według koloru, zainstalowane kamery analizują serię zdjęć, zapewniając rozpoznanie produktu ze względu na: procentową zawartość wybarwienia (np. poszukiwanie rumieńca w jabłkach) oraz ocenę średniej wartości koloru owocu lub maksimum koloru – wyjaśnia Grzeszczyk.
za: