Producenci nawozów od lat poszukują form nawozów nie tylko łatwo dostępnych dla roślin i skutecznych w małych dawkach, ale również bezpiecznych i środowiska. Również odbiorcy tych produktów – rolnicy i ogrodnicy– oczekują wysokiej efektywności stosowanych preparatów w zwiększaniu plonowania roślin oraz poprawie jakości plonu.
Jednym z ważniejszych kierunków poszukiwań efektywniejszych form nawozów mineralnych jest ich wzbogacanie w składniki poprawiające stabilność chemiczną składników nawozach, intensyfikujące ich pobieranie przez liście oraz przyspieszające ich dystrybucję w roślinach. W zdecydowanej większości te dodatkowe komponenty nawozowe to różnego rodzaju substancje organiczne spełniające w nawozach– a potem w roślinach – określone, ważne funkcje.
Zdecydowanie prym wiodą w tym przypadku aminokwasy, które nie tylko dodawane są do wielu nawozów mineralnych oferowanych na rynku agrochemicznym w Polsce, ale również sprzedawane są (w postaci mieszanin wielu aminokwasów) jako osobne preparaty. Dlaczego aminokwasy robią tak „zawrotną” karierę w branży nawozowej? A przede wszystkim – czy zasłużenie? Spróbujmy nieco bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu. Aminokwasy to organiczne związki chemiczne, będące podstawowymi jednostkami budulcowymi białek, które w roślinie pełnią różne funkcje: strukturalne (budulcową), metaboliczne (enzymy) oraz transportowe. Rośliny, jako jedyne organizmy żywe, potrafią wytwarzać potrzebne im do budowy tkanek aminokwasy. Można zatem zapytać – w jakim celu wzbogacamy nawozy w komponenty chemiczne, które rośliny i tak same potrafią produkować?
Skuteczność nawozów z aminokwasami nie podlega dziś w zasadzie dyskusji. Niemniej jednak dodatek aminokwasów nie zawsze musi być równoznaczny z poprawą efektywności działania nawozów. Warto zatem zapewne odpowiedzieć na kilka pytań – zwłaszcza przed decyzją o zastosowaniu takich właśnie nawozów.
Odpowiedzi na nie będzie można wysłuchać podczas III Regionalnej Konferencji Sadowniczej „Nowoczesne aspekty agrotechniki sadowniczej – rola biostymulatorów i nawozów dolistnych w produkcji owoców”, która odbędzie się 10-11 grudnia w Rytrze (szczegóły tutaj).
pg