Obchodzący 30 lat pracy Intermag zatrudnia obecnie przy produkcji nawozów, biostymulantów i środków wspomagających produkcję zwierzęcą 150 osób. Swoje produkty oferuje na rynkach 37 krajów świata, eksport stanowi 50% produkcji. Na rozwijanie badań i poszukiwanie nowych produktów firma przeznacza 5% środków uzyskanych ze sprzedaży. W ubiegłych 5 latach na inwestycje wydano w firmie 10 mln euro.
W dziale badań i rozwoju pracuje 17 osób współpracujących z wieloma placówkami naukowo-badawczymi w krajach środkowo-wschodniej Europy. Intermag ma na swoim koncie 20 patentów. Świadoma znaczenia krzemu (Si) dla roślin firma od kilkunastu lat ma w swoim portfolio produkty zawierające ten pierwiastek w różnej formie.
Od roku 2005 w sprzedaży są preparaty Intermagu serii Alkalin i Silvit zawierające krzem wraz z potasem borem. W 2014 roku na rynek trafiły nowe produkty – biostymulanty oparte na stabilizowanym kwasie krzemowym – Optysil (preparat płynny), zaś w bieżącym Optysil Ultra mający wygodną w przechowywaniu i transporcie forrmulację – w pełni rozpuszczalnych w wodzie postać mikrogranul.
Zawiera on jedną z najwyższych koncentracji planowo dostępnego krzemu wśród wszystkich produktów opartych na krzemie dostępnych na rynku – 200 g Si (przeliczonego na postać pierwiastkową). Próby potwierdziły łagodzenie przez ten preparat stresów biotycznych i abiotycznych u roślin oraz jego pozytywny wpływ na jakość i wysokość plonów, m.in. rzepaku, pszenicy, kukurydzy, jabłoni, winorośli. Ponadto kukurydza poddana jego działaniu zawierała mniej mykotoksyn w ziarnie. Nadaje się do zintegrowanej produkcji roślinnej, może być również wykorzystywany w produkcji organicznej. Jest zalecany w dawce około 250 g na hektar, może być nanoszony na rośliny wraz z innymi agrochemikaliami w wodzie o kwasowości nawet około pH 7.
Optysil Ultra zwiększa odporność/oporność roślin na patogeny grzybowe i szkodniki, redukuje transpirację i utratę wody podczas suszy, ułatwia roślinom znoszenie wysokiej temperatury, intensyfikuje fotosyntezę w gorszych warunkach świetlnych, stymuluje pobieranie z gleby fosforu, eliminuje toksyczny wpływ aluminium zawartego w glebie na wzrost korzeni.
Dla upraw sadowniczych zaleca się 2-6 zabiegów z dodatkiem 250 g/ha Optysilu Ultra w sezonie, 200-300 l wody. Warzywa można traktować nim od 2 do 5 razy, w tej samej dawce preparatu, ale ze zwiększoną do 400-600 l ilością wody. W fertygacji można go używać w ilości 0,08-0,13 kg na 1000 l pożywki co 3-5 cykli. W nawadnianiu proponuje się stężenie 0,05% co 3-6 cykli.
W doświadczeniach z ogórkiem odmiany Śremski F1 wykonanych w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach cztery zabiegi Optysilem Ultra co 7 dni obniżały porażenie liści ogórka przez mączniaka rzekomego z 29,5% (kontrola) do 7,6%. Plonowanie roślin zwiększyło się o 21%. Na kapuście głowiastej białej cztery zabiegi wykonywane co 10-14 dni obniżały porażenie liści przez grzyby Alternaria brassicae z 14,9% w kontroli do 5,2% zaś w przypadku Botritis cinerea – z 7,9% do 3,3%.
W próbach na uprawach pomidora wykorzystanie Optysilem przy czterech zabiegach z 0,5 l/ha tego środka uzyskano zwiększenie plonu z 38,5 t/ha do 47,0 t/ha.
Truskawki odmiany Honeyone testowano na oporność wobec Verticillium dahliae przez wykonanie 2 zabiegów w stężeniach 0,2% oraz 0,4% i porównaniu z ochroną zapewniana przez standardowy fungicyd. Porażenie roślin kontrolnych sięgało 17,4%; Optysil 0,2% dał wynik 9,9%, w stężeniu 0,4% – spadło ono do 4,8%, zaś w ochronie fungicydem osiągnięto wynik 7,0% porażenia.
Opryskiwane sześciokrotnie Optysilem drzewa jabłoni Golden Delicious (w dawkach 0,5 l/ha i 1,0 l/ha) wykazały znacząco mniejsze porażenie przez parcha jabłoni. Liście roślin kontrolnych były zainfekowane w 82,1%, w kombinacji z OPTYSILEM 0,5 l/ha – 22,5%,przy wyższej dawce środka – 23,6%. Na owocach uzyskano odpowiednio 60,2% w kontroli, 13,4 % przy dawce 0,5 l/ha i 12,3% przy 1,0 l/ha.
pg