Zespół naukowców z Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) w Summerland pracuje nad mobilnymi ręcznymi spektrometrami optycznymi, aby opracować modele precyzyjnie oceniające jakość czereśni i przewidzieć ich jędrność i smak po przechowywaniu lub wysyłce.
Zespół określa najlepsze wartości dla jakości owoców i możliwości przechowywania dla odmian czereśni, w tym ‘Lapins’, ‘Staccato’, ‘Sweetheart’ i wielu innych, które są uprawiane komercyjnie. Oprogramowanie przelicza zmierzoną przez przyrząd zawartość suchej masy owocu jako podstawowego wyznacznika stopnia dojrzałości. Korzystanie z ręcznych spektrometrów, w połączeniu z wiedzą wygenerowaną przez badania dr Toivonena da sadownikom precyzyjne dane na temat ich daty przydatności do pożycia. -Zdolność do wiarygodnego, a bezinwazyjnego pomiaru dojrzałości i jakości czereśni pozwoli zaoszczędzić branży setki tysięcy dolarów rocznie na reklamacjach kontenerowych dostaw – ocenia dr Toivonen.
Oczekiwania konsumentów są wysokie, a sadownicy dzięki ręcznym spektrometrom mogliby odnotować 10-20% wzrost przychodów dzięki poprawie jakości owoców.