Jednym z podstawowych założeń grupy Roullier jest innowacyjność – stąd wiele nowych rozwiązań w nawożeniu roślin i żywieniu zwierząt, które firma sukcesywnie wprowadzała od początku swojej działalności. O tym jak istotne są badania i rozwój nowych technologii najlepiej świadczy najnowsze „dziecko” firmy Globalne Centrum Innowacji Roullier (CMI). Jak informował Nicolas Juignet Culture Development Manager celem jaki przyświecał powstaniu Globalnego Centrum Innowacji było zebranie w jednym miejscu najnowocześniejszego wyposażenia analitycznego i badawczego, które w rękach zespołu naukowców i techników pozwala bardzo efektywnie testować nowe rozwiązania i technologie. Nicolas Juignet podkreślał także że wszystkie nowe produkty przechodzą bardzo ścisłe badania i testy w warunkach zbliżonych do różnych rejonów uprawy. Kolejnym istotnym elementem wprowadzania nowego produktu jest przygotowanie jego technologii masowej produkcji. Służy temu CERA – fabryka nawozów w „miniaturce”, która odwzorowuje wszystkie etapy produkcji. Pozwala to zoptymalizować wszystkie procesy od dostarczenia surowca do wyprodukowania gotowego nawozu, które później są wprowadzane w fabrykach na całym świecie. Ambicją założyciela firmy było także by centrum badawcze powstało w Bretanii, w kolebce firmy – to jakby klamra spinająca 60 lat tradycji firmy gdzie tradycja miesza się z nowoczesnością. Warto podkreślić że w 2020 r. odbędzie się druga edycja Roullier Innovation Awards. Ten międzynarodowy konkurs, organizowany przez Roullier Group, nagradza dwa innowacyjne projekty z badań akademickich w obszarach specjalizacji Grupy. W tej edycji Innovation Roullier Awards jest podzielone na dwie odrębne kategorie: Żywienie Zwierząt oraz Żywienie Roślin. Na koniec konkursu naukowcy realizujący dwa zwycięskie projekty otrzymają nagrodę w wysokości 75 000 euro i roczną współpracę z Globalnym Centrum Innowacji Roullier.
Jak to wygląda w praktyce, uczestnicy spotkania mogli przekonać się podczas zwiedzania fabryki nawozów Timac zlokalizowanej w Saint Malo. To co rzuca się w oczy to potężne maszyny, setki ton surowca i produktów gotowych i bardzo niewiele osób, które ten skomplikowany proces nadzorują. Co istotne fabryka ta w pełni korzysta z umiejscowienia, w położnym nad Atlantykiem porcie. Surowce (najczęściej oparte o naturalne skały wapienne) trafiają do zakładu właśnie drogą morska w ten sam sposób są wysyłane gotowe nawozy. Fabryka w Saint Malo odpowiada za połowę ruchu towarowego w tamtejszym porcie. Jej roczna produkcja to prawie 200 000 ton – głownie nawozów granulowanych.
Łukasz Peroń – dyrektor marketingu w firmie Timac Agro Polska przedstawiając ofertę produktów Timac w różnych segmentach rolnictwa i ogrodnictwa podkreślał istotna rolę zespołu doradców na co dzień pracującego w TAP. Na całym świecie jest ich ponad 2400 i codziennie odwiedzają prawie 20 000 gospodarstw. Polski zespół firmy Timac liczy 140 osób, z których większość na co dzień jest w terenie odwiedzając rolników z różnych regionów naszego kraju. By w pełni zaoferować nowoczesne rozwiązani firma nie tylko stawia na innowacyjność ale także dba o stałe podnoszenie wiedzy swoich pracowników. Wszyscy doradcy TAP uczestniczą w regularnych szkoleniach z ekspertami z różnych upraw rolniczych i ogrodniczych. Firma zaprasza także swoich klientów na liczne szkolenia i dni otwarte, w tym roku ruszył projekt Demo Farma skierowany do producentów warzyw. Już w przyszłym roku Timac Agro Polska będzie świętował 15-lecie obecności na polskim rynku.