Jan Wcisło, reprezentujący firmę Intermag mówił o zastosowaniu produktów mikrobiologicznych i nawozowych w produkcji warzyw. Zwrócił uwagę na preparaty, jak Tytanit czy Optysil, stosowane do biostymulacji wielu gatunków roślin uprawnych. Prelegent rekomendował preparat dolistny Fosfyn, przeznaczony do ograniczania u roślin stresów pochodzenia biotycznego, wykazujący działanie fungistatyczne. Fosforyny zawarte w preparacie intensyfikują syntezę fitoaleksyn, które z kolei zwiększają odporność roślin na choroby. J. Wcisło zwrócił szczególną uwagę na preparaty z serii Bactim, w tym Bactim Receptor (w formie proszku) i Bactim Receptor GR (w formie mikrogranulatu). Produkty te zawierają mikroorganizmy − grzyby mikoryzowe, promieniowce, grzyby z rodzaju Pochonia − ograniczające występowanie i szkodliwość nicieni, które w uprawie warzyw stanowią coraz większe zagrożenie. Prelegent podał również szczegółowe informacje dotyczące nawożenia i biostymulacji dla poszczególnych grup i wybranych gatunków warzyw.
Marcin Oleszczak z firmy Intermag mówił o rizoktoniozie w uprawie ziemniaka. Choroba ta, powodowana jest przez Rhizoctonia solani i występuje we wszystkich rejonach uprawy ziemniaka. Jej nasilenie zależy w dużej mierze od panujących w okresie wegetacji warunków atmosferycznych. Prelegent zwrócił uwagę na typowe objawy wystąpienia R. solani. Są to: gnicie kiełków, deformacje bulw, ospowatość bulw i próchnienie podstawy łodygi. Zapobieganie chorobie polega m.in. na wykorzystaniu tylko zdrowych, kwalifikowanych sadzeniaków; sadzeniu ziemniaków w optymalnym czasie – gdy temperatura gleby osiągnie 8-10 stopni Celsjusza; podkiełkowywaniu i pobudzaniu sadzeniaków; zbiorze bulw po dojrzeniu skórki oraz zaprawianiu bulw przed sadzeniem. W tym celu M. Oleszczak rekomendował biofungicyd Proradix, zawierający bakterie Pseudomonas sp. DSMZ 13134. Bakterie te efektywnie zasiedlają ryzosferę roślin (nie dopuszczają do rozwoju patogenu – ograniczając jego przestrzeń do kolonizacji strefy korzeniowej roślin) oraz indukują odporność roślin i stymulują ich wzrost i rozwój.
O nowych i znanych już producentom odmianach warzyw, w tym marchwi, cebuli, buraka ćwikłowego firmy Hazera mówił Piotr Różański, reprezentujący hodowcę. Paweł Glanowski z firmy Bejo Zaden mówił o odmianach warzyw (m.in. marchwi, pietruszki, selera, cebuli, buraka ćwikłowego) polecanych w sezonie 2020. Grzegorz Turzyniecki, reprezentujący Grupę Mularski informował o technologii produkcji zdrowej i silnej rozsady warzyw. Tematykę dotyczącą konfekcjonowania warzyw i przydatnych do tego celu maszyn omówił Lukasz Pudo z firmy AgroJurek. Artur Szadkowski i Krzysztof Szymański z firmy Agrico Polska podpowiedzieli jak zarobić na uprawie ziemniaków, wykorzystując sytuację rynkową i właściwą odmianę.
Więcej informacji wkrótce na łamach naszych czasopism
Tekst i fot. Joanna Klepacz-Baniak