Najbardziej cierpią warzywa gruntowe o najsłabszym systemie korzeniowym, ale deficyt wody odbija się także na ilości i jakości owoców (głównie malin, borówek, porzeczek i jeżyn). Rolnicy muszą ponosić dodatkowe koszty wynikające z nawadniania. Skutkuje to wzrostem cen, stymulowanym ograniczoną podażą.
Na rynku hurtowym (12-18 lipca)
Owoce
Malina – spadek podaży. Kończy się sprzedaż owoców odmian letnich, a te owoce malin jesiennych jeszcze nie dojrzały. Cena malin wzrosła, wynosi 15-18 zł/kg. Producenci głównie z woj. lubelskiego ostrzegają o przypuszczalnie niskim plonowaniu odmian ‘Polka’ i ‘Polana’
Czereśnia – kończą się dostawy owoców „prosto z drzewa”, te po przechowaniu kosztują około 12-14 zł/kg
Wiśnia – stabilna podaż, owoce w cenie 5-6 zł/kg,
Borówka – owoce kosztują 10-14 zł/kg
Porzeczka – owoce kosztują 8-12 zł/kg
Śliwka – zwiększa się asortyment odmianowy, cena 1,3-4 zł/kg (w zależności od odmiany)
Morela – zwiększa się asortyment odmianowy, cena 2-4 zł/kg (w zależności od kalibru)
Jabłka – wkrótce spodziewać się można zwiększonych dostaw letnich odmian, jak np. ‘Piros’, który kosztuje jeszcze 3,33 zł/kg
Arbuzy – cena stabilna 1,4-1,7 zł/kg
Winogrona – niewielkie spadki cen z 12 do 10 zł/kg
Warzywa
Papryka – spadek cen papryki kolorowej o kolejne 10%, do wartości 5-7 zł/kg
Warzywa kapustne – wysokie ceny, w tym kalafior 5-7 zł/szt., kapusta głowiasta biała 4-6 zł/szt.
Fasola szparagowa – spadek ceny, do 8-9 zł/kg, ta pochodząca z upraw gruntowych ma niską jakość kulinarną (włóknistość strąka i twarde nasiona)
Pomidory – 5-8 zł/kg
Ogórki – około 4 zł/kg
Ziemniaki krajowe – 2,33 zł/kg
Koperek – spdek ceny z 3 do 2 zł/pęczek
Warzywa korzeniowe – ceny stabilne: pietruszka 8-11 zł/kg, seler 4-5 zł/kg, burak ćwikłowy 1-1,5 zł/kg, cebula w łusce 1,66-2 zł/kg
źródło: Rynek Hurtowy Bronisze