Rynek hurtowy na początku mijającego tygodnia odnotował znaczący wzrost cen płodów ogrodniczych.
Popyt, podaż, ceny od 13 do 17 stycznia.
Rynek warzyw:
- Wyższe ceny warzyw importowanych z dostaw na początku tygodnia (12 stycznia).
- Bakłażany podrożały z 7 do 10 zł/kg, cukinia z 7 do 13 zł/kg, sałata lodowa z 3,5 do 5 zł/szt.
- Ustabilizowała się cena ogórków. Importowane są z różnych krajów. Nowym kierunkiem importu jest w tym sezonie Białoruś i Federacja Rosyjska. Cena krajowych ogórków najwyższa: 11-13 zł/kg, białoruskich/rosyjskich: 9-10 zł/kg i hiszpańskich: 8 zł/kg.
- Duży wybór pomidorów w różnym typie i kraju pochodzenia. Najdroższe krajowe malinowe 17-22 zł/kg, malinowe hiszpańskie 9-11 zł/kg, czerwone hiszpańskie i tureckie 7-8 zł/kg.
- Wyjątkowo stabilne ceny papryki pochodzącej z Hiszpanii 7-8 zł/kg.
- Droga sałata, pochodząca w Włoch i Hiszpanii – 2,5 zł/szt.
- Powolny stały wzrost cen marchwi krajowej i niderlandzkiej w klasie extra 1-1,3 zł/kg.
- Ciepły styczeń spowodował wzrost podaży warzyw krajowych korzeniowych i kapustnych. Tanie warzywa korzeniowe: seler 1-1,3 zł/kg, burak ćwikłowy 0,6-0,8 zł/kg, pietruszka 1,6-2 zł/kg, por 1,5-2 zł/kg, kapusta głowiasta biała 0,5-0,7 zł/kg, kapusta głowiasta czerwona 1-1,2 zł/kg
Rynek owoców:
- Ciepły styczeń przyspieszył zakończenie dostaw jabłek ze zwykłych chłodni i pojawienie się owoców z chłodni kontrolowanych. Te ostatnie w znacznie wyższych cenach 3-5 zł/kg.
- Podrożały gruszki krajowe: ‘Konferencja’ 4-4,5 zł/g i ‘Lukas’ 3,5-4 zł/kg. Owoce odmiany ‘Konferencja’ pochodzące z Beneluksu 5-5,5 zł/kg.
- Znacząca jak na styczeń podaż truskawek z Grecji w cenie 18-20 zł/kg.
- Pojawiły się mandarynki z Maroka po 5,5-6,5 zł/kg co może być zapowiedzią powolnego spadku podaży mandarynek hiszpańskich 6-10 zł/kg.
źródło: Rynek Hurtowy Bronisze