Nadal wysokie ceny warzyw kapustnych, niskie ceny – korzeniowych, duża podaż dyń, malejąca bakłażanów. Jak w tym tygodniu kształtowały się ceny warzyw na rynku hurtowym?
Notowania cen 23-26 września:
- Nadal utrzymują się wysokie ceny warzyw kapustnych, wynoszą one
kapusta głowiasta biała: 3,5-4,5 zł/szt., 1 zł/kg;
kalafior: 3,5-4,5 zł/szt.;
kapusta brukselska: nawet do 7 zł/kg
kapusta głowiasta czerwona: 1,5-1,8 zł/kg
● Malejąca podaż bakłażanów spowodowana końcem produkcji – ceny wzrosły do poziomu 5-6 zł/kg.
- Duża podaż dyń różnych typów i odmian. Ceny wyrównane 1,75–2 zł/kg.
- Cebula biała w łusce krajowa i importowana – duża podaż i pomału malejące ceny 1-1,33 zł/kg.
- W miarę stabilna cena krajowych ziemniaków od 1,33 do 1,66 zł/kg. Silna konkurencja ziemniaków z importu 1-1,35 zł/kg (Anglia, Belgia, Holandia).
- Powolny spadek podaży cukinii i kabaczków, ich ceny wzrosły do 3,5-5 zł/kg, najdroższe odmiany żółte.
- Warzywa korzeniowe utrzymały stosunkowo niskie ceny: marchew 0,7-0,9 zł/kg, pietruszka 1,8-2,75 zł/kg, selery 1,6-2,3 zł/kg, buraki 0,6-0,85 zł/kg.
- Wzrosła cena pomidorów (malinowy podrożał do 3,5-5 zł/kg). Kończą się pomidory gruntowe, których cena wynosi 1,33-2,5 zł/kg.
- Spadła podaż ogórków gruntowych i cena wzrosła do 3,5-4,5 zł/kg, podobnie kosztują ogórki spod osłon.
źródło: Rynek Hurtowy Bronisze