Na rynku hurtowym (od 5 do 11 lipca):
Warzywa kapustne – niska podaż. Cena kalafiorów wynosiła 5–6 zł/szt., kapusty głowiastej białej 4–5 zł/szt. Obecny rzut produkcyjny kalafiorów jest dosłownie „ugotowany”, czyli róże są zdeformowane lub słabo ukształtowane, hurtownicy na Rynku Bronisze są zmuszeni sprowadzać kalafiory aż z Pomorza gdzie w czerwcu były lepsze warunki pogodowe.
Opóźniający się zbiór młodej pietruszki powoduje ciągły wzrost cen na tę ubiegłoroczną, której cena dochodzi do 18 zł/kg a pęczek młodej z nacią kosztuje 4–5 zł.
Niska podaż rzodkiewki spowodowała wzrost cen do 2–2,5 zł/pęczek – „normalna” cena to 0,8–1 zł/pęczek.
Uprawy szpinaku również ucierpiały wskutek suszy, a jego cena wynosiła 10 zł/kg, a koperku 3 zł/pęczek (w ubiegłych sezonach szpinak kosztował około 4–5 zł/kg a koperek 1 zł/pęczek).
Marchew i cebula to warzywa, których cena zachowuje się dość stabilnie. Marchew kosztuje 1,6–2 zł/kg a cebula z łuską 2–2,33 zł/kg.
Bardzo wysokie jak na te porę roku są ceny fasoli szparagowej 10–13 zł/kg. Producenci z okolic Potworowa i Przytyku narzekają również na kłopoty z zatrudnieniem pracowników do zbioru fasoli, który jest bardzo czasochłonny w porównaniu ze zbiorem np. papryki, bakłażanów i cukinii.
Zwiększająca się podaż krajowych papryk powoduje sukcesywny spadek ich cen. Papryka czerwona kosztuje obecnie 6–9 zł/kg a zielona 2,75–3,5 zł/kg, bakłażany 3–4 zł/kg, cukinia 3,5–4,5 zł/kg. W nadchodzącym tygodniu należ spodziewać się wygaśnięcia importu papryk z Hiszpanii i Holandii – powodem jest mocne wejście krajowej produkcji.
Pod koniec opisywanego okresu zaobserwowano wzrost cen ogórków szklarniowych i gruntowych (3–3,5 do 4 zł/kg).
Podrożały pomidory czerwone do poziomu około 4–4,5 zł/kg i malinowe do 5 zł/kg.
Cena ziemniaków odmiany ‘Irga’ wynosi 2–2,33 zł/kg (w 2017 r. wynosiła ok. 0,45 zł/kg, w 2018 r. – 0,75 zł/kg). Jeszcze droższe są odmiany ‘Irys’ i ‘Catania’ – 2,66 zł/kg
Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze