300 milionów kilogramów przyjemności, satysfakcji, zadowolenia i powodów do dumy 

Chociaż praca na plantacjach borówek trwa cały rok, zima daje nieco więcej czasu na przemyślenia i podsumowania. Dynamiczny rozwój polskich plantacji zaowocował 300 milionami kilogramów borówek, którymi mogli cieszyć się krajowi i zagraniczni konsumenci. To prawdziwy powód do dumy.  

„Zima” nie sprzyja uśpieniu jagodników. Jakie problemy na plantacjach mogą się pojawić na wiosnę?

Choć w kalendarzach koniec stycznia, to przebieg pogody przypomina raczej połowę marca. Do lekkich zim wprawdzie już się przyzwyczailiśmy, ale czy to samo można powiedzieć o roślinach, które uprawiamy?

Maliny do przetwórstwa – czy jest jeszcze szansa dla Polski?

Wiele mówi się o zmianie kierunku produkcji malin w Polsce. W miejsce tradycyjnych kwater, gdzie uprawia się maliny z myślą o zaopatrzeniu tłoczni i mroźni powstały i wciąż powstają kolejne tunele, w których wytwarzany jest owoc o bardzo wysokich właściwościach jakościowych. Plon ten jednak niemal w całości trafia na świeży rynek. Tendencja ta wydaje się niezachwiana, ale czy to już naprawdę koniec tradycyjnych, gruntowych upraw w naszym kraju?

Jagodowe nowości na TSW 2025. Odwiedź te stoiska!

Już niebawem TSW 2025! Kieleckie targi w tym sezonie odbędą się w dniach 22-23 stycznia w halach Targów Kielce. Przy okazji zaprezentowane zostanie sporo nowości.

Porzeczka na świeży rynek – wnioski z dotychczasowych polskich doświadczeń

Dr Piotr Baryła wraz z Tomaszem Woźniakiem prowadzi gospodarstwo porzeczkowe pod Lublinem. Większość plonu przeznaczona jest do zaopatrzenia zakładów przetwórczych, ale produkuje się tu także owoce na świeży rynek. Naukowiec i ogrodnik wnioskami z własnych doświadczeń w tym zakresie podzielił się z uczestnikami Kongresu Jagodowego, który 5 i 6 grudnia odbył się w Nadarzynie przy okazji targów Fruit Poland.

Borówka na przemysł – chętnie kupimy więcej!

Owoce borówki postrzegane są jako typowo deserowa przekąska. Plantacje w Polsce zakładane były głownie z myślą o zbiorze ręcznym i sprzedaży jagód w niewielkich punetkach. Okazuje się jednak, że dość dobre ceny skupu tych owoców w ostatnich sezonach skłaniają część plantatorów do zmiany podejścia do sprzedaży tych owoców.

Export owoców do Chin – czy to realna szansa?

Wiadomo powszechnie, że rynek chiński jest chłonny i coraz bardziej zamożny. W dodatku żywność z Europy jest przez tamtejszych konsumentów postrzegana jako górująca jakością nad lokalnymi produktami. Państwo wspiera popularyzacje zdrowego odżywiania się poprzez strategię Jedno Zdrowie. Czy export owoców do Chin może stać się szansą dla polskich gospodarstw?

Ile jest pszczół w Polsce? I za dużo i za mało…

W ostatnich latach zarówno liczba pszczelarzy jak i rodzin pszczelich utrzymywanych w Polsce dynamicznie wzrosła. W efekcie pojawiają się doniesienia o przepszczeleniu kraju, w czym upatruje się jednego z powodów niskiej produktywności pasiek. Jednocześnie plantatorzy sporo inwestują w zakup rodzin trzmielich lub kokony murarki ogrodowej. Jaka jest więc prawda?

Stanowcze NIE dla MERCOSUR – rząd przyjął uchwałę!

Podczas dzisiejszej konferencji prasowej przedstawiciele Rządu RP: sekretarz stanu w MRiRW Stefan Krajewski, wicepremier Władysław Kosiniak-Kamysz oraz minister rozwoju i technologii Krzysztof Paszyk poinformowali, że Rząd przyjął uchwałę wyrażającą stanowczy sprzeciw wobec umowy UE-Mercosur.

Nie tylko chemia w ochronie roślin. Teraz także środki mikrobiologiczne. Co w ofercie?

Jeszcze dekadę temu środków mikrobiologicznych, zalecanych do ochrony w produkcji rolniczej było „jak na lekarstwo”. Obecnie do ochrony większości podstawowych upraw rolniczych, zarejestrowanych jest blisko 20 preparatów.