Książka autorstwa Karoliny Felczak-Konarskiej stanowi kompendium wiedzy na temat patogenów występujących w uprawie truskawki, ich biologii i sposobów ograniczania ich szkodliwości, przy użyciu dostępnych metod agrotechnicznych, biologicznych i chemicznych. Pozycja prezentuje choroby powszechnie znane i powodujące duże straty gospodarcze (m.in. szarą pleśń, antraknozę truskawki, skórzastą zgniliznę owoców truskawki, białą plamistość liści truskawki, czerwoną plamistość liści truskawki, bakteryjną kanciastą plamistość liści truskawki, mączniaka prawdziwego truskawki, czerwoną zgniliznę korzeni truskawki, wertycyliozę, fuzariozy). Zawiera także informacje o tych, które stają się coraz większym zagrożeniem na plantacjach (jak np. fitoplazmy, brunatna zgnilizna owoców truskawki, twarda zgnilizna owoców truskawki). Publikacja, opatrzona wieloma fotografiami jest doskonałym przewodnikiem ułatwiającym plantatorom postawienie trafnej diagnozy na podstawie obserwowanych zmian na roślinach. W opracowaniu zawarte zostały wskazówki dotyczące diagnostyki, monitoringu i sygnalizacji zagrożeń chorobowych oraz wzmianki na temat przyczyn zachorowalności roślin i czynników stresowych.
Choroby Truskawki
Cena: 25 zł