Ponad 300 osób wzięło udział w zorganizowanych w niedzielę 26 lipca w Wierzchucicach k. Bydgoszczy IV Letnich Pokazach Czereśniowych. Organizatorzy – wydawnictwo Plantpress i Grupa Producentów Owoców Galster przygotowali bogaty program wykładów oraz praktyczne pokazy w sadzie.
Historia tych spotkań rozpoczęła się przed sześcioma laty na Sandomierszczyźnie – I Letnie Pokazy Czereśniowe udało się zorganizować dzięki Maciejowi Osowskiemu w jego gospodarstwie w Górach Wysokich k. Dwikóz. Również w dwa następne, coraz liczniejsze LPC był on mocno zaangażowany jako gospodarz terenu. Propozycja odwiedzenia przez zajmujących się czereśniami sadowników innych regionów, gdzie ten gatunek jest towarowo uprawiany wydała się wszystkim zainteresowanym bardzo interesująca i chętnie skorzystano z zaproszenia Pawła Pączki do zorganizowania kolejnych Letnich Pokazów na Kujawach, w sadach Grupy Producentów Galster Sp. z o.o.
Poza zmianą ich miejsca, nowością im towarzyszącą była premiera nowego czasopisma branżowego – „Czereśnia”. Wydawcą deklarowanego jako rocznik pisma jest krakowski Plantpress, wydawnictwo oferujące już sadownictwu miesięczniki MPS „Sad”, „Hasło Ogrodnicze”, „Truskawka, Malina, Jagody”, „European Fruitgrowers Magazine” (trzy wersje językowe) oraz dwumiesięcznik „Szkółkarstwo”. Nowy tytuł będzie towarzyszył kolejnym spotkaniom z cyklu Letnich Pokazów Czereśniowych uzupełniając i rozszerzając ich tematykę. Wśród artykułów w pierwszym numerze są– między innymi – materiały o Grupie Producentów Galster i artykuły prof. Waldemara Tredera oraz dr Krzysztofa Rutkowskiego rozszerzające ich wykłady zaprezentowane podczas sesji referatowej IV LPC. A oprócz nich kilka jeszcze publikacji z dziedziny agrotechniki i ochrony czereśni.
IV LPC przeprowadziliśmy wykorzystując infrastrukturę – budynki i sady GP Galster. Historię tych nasadzeń oraz powstawania grupy przedstawił Paweł Pączka, prezes zarządu Grupy. Najliczniejsza teraz na Kujawach sadownicza grupa producentów zorganizowała się wokół rodzinnych sadów państwa Pączków – w połowie lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku zaczęli je zakładać Grażyna i Albin Pączkowie, którzy przekazali później pałeczkę (czyt.: prowadzenie ok. 100 ha sadów) swoim dzieciom – Aleksandrze i Pawłowi. Do nich dołączyło 19 sadowników z regionu i dzisiaj Grupa Galster (jej prezesem zarządu jest Paweł Pączka, jego siostra Aleksandra Szymańska jest wiceprezesem) gospodaruje na około 200 hektarach dysponując dwoma obiektami magazynowo-chłodniczymi (prawie 7000 m2, 12 komór KA, linia Geosort IV, 3 linie pakerskie).
Siedziba Grupy Producentów Galster Sp. z o.o.
Witając uczestników IV LPC Paweł Pączka pytał retorycznie: dlaczego czereśnie? – i konkretnie odpowiadał: bo pozwalają godziwie zarobić. Tyle, że jest to najtrudniejsza produkcja w naszych sadach. By na czereśniach zarobić trzeba dostarczyć na rynek towar, któremu klient nie będzie w stanie się oprzeć – luksusowy i drogi dla nabywcy, ale nabywany chętnie także na krajowym rynku, który także odczuwa niedobory czereśni wysokiej jakości. Wypracowanie tej jakości wymaga od sadownika przemyślanych decyzji co do odmiany, podkładki, zapylaczy, jakości materiału szkółkarskiego, uwzględnienia wysokich kosztów produkcji – rusztowań, siatek, folii, sprzętu do budowy tych osłon, pielęgnacji i zbiorów owoców. Agrotechnika stawia przed sadownikiem spore wyzwania – ważna jest chyba bardziej niż w innych uprawach kwestia zapylenia. (W bieżącym roku w sadach pana Pawła potwierdziło się, że murarka jest czynnikiem niezbędnym dla plonowania czereśni – gdzie jej zabrakło, nie było zadawalających zbiorów; w przyszłym roku P. Pączka jest gotów zapewnić swoim drzewom nie 3 tys. owadów na hektar, ale liczbę dziesięciokrotnie wyższą). Nawadnianie jest dla tej uprawy niezbędne – bez niego nie ma jakości owoców, a więc nie ma sensu droga produkcja. Pochodną jest kwestia fertygacji. Również po zbiorach czereśnia wymaga sporo zachodu – trzeba jej zapewnić łańcuch chłodniczy, opakowania dobrze chroniące ale i eksponujące atrakcyjność owoców. O wielu z tych wątków poruszonych przez prezesa Galsteru Sp. z o.o. była mowa w części referatowej oraz podczas dyskusji w sadzie.
„Dlaczego czereśnie? – Ponieważ można na nich zarobić, choć to najtrudniejsza produkcja” – zadeklarował prezes zarządu Galsteru Paweł Pączka
[NEW_PAGE]
Pięknie opakowana woda
Prof. dr hab. Waldemar Treder (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice) od dziesięcioleci mozolnie przebija się do świadomości sadowników z przesłaniem o znaczeniu wody w tej produkcji. Ostatnie suche lata to – no, jakby to powiedzieć: woda na jego młyn… Susza staje się problemem powszechnym, wody brakuje w regionach czy na glebach dotąd uważanych za co najmniej w miarę zabezpieczone przed posuchą. Przebieg pogody w ostatnich sezonach kazał zweryfikować ten optymizm – nawet jeśli w sezonie wegetacyjnym suma opadów była wystarczająca, to prawie nigdy i nigdzie rozkład tych opadów nie przebiegał optymalnie z punktu widzenia sadownika. Według statystyk na dziesięć lat ostatnio miewamy w Polsce średnio 3 lata bardzo suche, 4 z okresowymi suszami i 3 lata przekropne. Tymczasem owoce to – cytat za wykładowcą: „bardzo atrakcyjnie opakowana woda”. Właśnie woda – obok nasłonecznienia właściwie rozstrzyga o jakości wyprodukowanych owoców (inne czynniki – jak agrotechnika, ochrona, przechowywanie możemy już w pełni kontrolować).
Prof. dr hab. Waldemar Treder jest przekonany, że to raczej sadownicy a nie rośliny rozrzutnie gospodarują wodą
Jesteśmy krajem mało zasobnym w wodę, a rolnictwo – choć potrzebuje jej sporo, nie jest na topie ważności w procesach jej społecznej dystrybucji. Dlatego musimy uczyć się oszczędnego gospodarowania wodą – podstawowym czynnikiem produkcji, którego zasoby są określone i nie dadzą się powiększyć. Tak więc woda może być tylko coraz mniej dostępna, ale za to coraz droższa.
Dla czereśni bardzo ważnym wyróżnikiem jakości jest wielkość owocu. Te o średnicy powyżej 30 mm zawsze są atrakcyjniejsze dla konsumenta od owoców średnicy o połowę mniejszej. Smak jest na drugim planie. Tak reagują rynki (a właściwie konsumenci) na całym świecie. Małe czereśnie uzyskują do 40% ceny dużych, te średnie – dochodzą do 60%. Ta właśnie zależność jest coraz powszechniej uznawana przez sadowników i skłania ich do poznawania możliwości efektywnego gospodarowania wodą. U czereśni (u innych gatunków sadowniczych również) jest związek pomiędzy ilością owoców na drzewie a ich masą – to tak zwany wskaźnik gęstości owoców. Nawet rośliny nawadniane reagują drobnieniem owoców, gdy są one zbyt liczne. Regulacja owocowania powinna więc być prowadzona z uwzględnieniem i tego czynnika. W sezonie czereśnie mają dwa okresy, kiedy trzeba, i opłaca się, szczególnie zadbać o dostatek wody. To początkowy i końcowy okres rozwoju owoców. W ostatnim tygodniu dojrzewania mogą one zwiększać masę nawet o 25%!
Wiele czasu poświęcił W. Treder przekonywaniu słuchaczy, że kwestie nawadniania nie są tak skomplikowane, jak by się zdawało i naprawdę nie ma powodu, by trwać przy dostarczaniu roślinom wody metodą „na oko”. W Instytucie Ogrodnictwa opracowano w ostatnich latach szereg „kalkulatorów” – tabelarycznych zestawień do wstawiania danych opisujących własny sad – umożliwiających określenie potrzeb wodnych gospodarstwa, zaplanowanie parametrów sieci nawadniania, sposobów jej użytkowania – itd., itp. W podobny sposób producenci mogą pomóc sobie w rozwiązaniu kwestii fertygacji. Z uzyskanych ostatnio funduszy Instytut Ogrodnictwa przeznaczy część na program technicznych warsztatów nawodnieniowych otwartych dla wszystkich zainteresowanych. Z powodów organizacyjnych oferta będzie skierowana przede wszystkim dla zorganizowanych grup producentów. Od pewnego czasu działa już Klub Fertygacyjny animowany przez firmę Agrosimex również mogący być dla zainteresowanych platformą edukacyjną w dziedzinie nawodnień. Wygodną formą indywidualnego przestudiowania taktyki i strategii nawadniania własnego sadu stanowi portal nawodnieniowy uruchomiony przez Instytut Ogrodnictwa (dostępny również z naszej strony) i rozszerzany sukcesywnie o coraz to nowe „kalkulatory” dotyczące nawodnień i fertygacji. W świat bez strat
O warunkach przechowywania i problemach dalekiego transportu owoców czereśni mówił dr Krzysztof Rutkowski (Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice). Nawet krótkotrwałe ich przechowywanie wymaga nakładów i organizacji, natomiast maksymalizację zysku może zapewnić dopiero ciąg dokładnie przestrzeganych procedur oraz współpraca z wyspecjalizowanymi firmami spedycyjnymi. Rynek i prowadzące na niego etapy obrotu muszą być przez producenta owoców dokładnie określone i przemyślane na długo jeszcze przed zbiorem.
Czereśnie zbierane z zamiarem przechowywania powinny zebrane na kilka dni przed osiągnięciem pełnej dojrzałości – są wówczas nieco jaśniejsze, ale mają wyższą zdolność przechowalniczą. Dłużej zachowają barwę skórki – zbytnie jej ciemnienie, na równi z zasychaniem (sztywnieniem) czy brązowieniem szypułki są objawami starzenia owoców, zmniejszają ich atrakcyjność jeszcze zanim konsument potwierdzi to sobie degustacją powoli tracących smak czereśni. Do przechowywania powinny trafiać owoce w podobnym stadium dojrzałości, podobnie wyglądające i zachowujące się, co umożliwia wysortowanie jednolitego towaru. Oznacza to, że zbiory owoców powinny być dwukrotne.
Owoce późnych odmian czereśni można przechować 8-10 tygodni znakomicie wydłużając sezon podaży – mówił dr Krzysztof Rutkowski
Współczesne technologie pozwalają na 8-10 tygodniowe przetrzymywanie owoców po zbiorze bez strat ich walorów, jednak wymagają nakładów i konsekwencji. Pierwszym warunkiem zachowania świeżości owoców jest bezzwłoczne ich schłodzenie zaraz po zerwaniu z drzewa. W temperaturze zaledwie 21˚C tracą one na jakości w ciągu godziny tyle, ile umieszczone w chłodni o temperaturze 0˚C przez całą dobę. Owoce ‘Kordii’ schłodzone do 8-10˚C zachowują jakość handlowa przez 3-4 dni od zbioru. Schładzanie zimnym powietrzem lub wodą w polowych instalacjach (także mobilnych) jest praktykowane w regionach dużej produkcji owoców – na przykład chociażby w Turcji, która produkuje tych owoców około 10 razy więcej niż Polska.
Wstępnie schłodzone czereśnie powinny już w tej niskiej temperaturze pozostawać stale – co wymaga zapewnienia im ciągu chłodniczego aż do detalicznego odbiorcy. Wymagania tych owoców podczas przechowywania i transportu – od -1,0˚C do +0,5˚C nie są „standardowymi” warunkami, jakie oferują firmy spedycyjne, więc dokładne doprecyzowanie odpowiedzialności wszystkich uczestników łańcucha dostawczego nie jest sprawą prostą – trzeba ostrożnie dobierać kooperantów mających przerzucić nasz towar na drugi koniec kontynentu czy świata.
Trochę łatwiej, gdy wszystkie technologiczne niuanse możemy rozwiązywać sami – w swoich obiektach, z transportem liczonym raczej w godzinach niż dobach. Oprócz temperatury czereśniom należy zapewnić wysoką wilgotność względną powietrza (90-95%). Pełny efekt finansowy z wyraźnego przedłużenia podaży uzyskuje się dopiero wykorzystując chłodnie z kontrolowaną atmosferą. Dla czereśni zaleca się różne składy gazowe tej atmosfery: od 3% CO2 i O2 przez 5% obu tych gazów do 10-15% dwutlenku węgla i 3-10% tlenu. Podnoszenie zawartości CO2 powyżej podanych powoduje występowanie schorzeń fizjologicznych zaś zmniejszanie stężenia tlenu – uszkodzenia skórki i pogorszenie smaku owoców.
[NEW_PAGE]
Istotnym problemem technicznym może być przechowywanie czereśni w komorach „jabłkowych” – dużych, a co ważniejsze wysokich nawet powyżej 10 m. Ważne jest, by prześwit ponad najwyższymi opakowaniami czereśni nie był zbyt duży – musi się dać wytworzyć w komorze ciąg powietrza, którego cyrkulacja utrzyma równomierną temperaturę w całej składowanej partii. Przyjmuje się, że ten prześwit pomiędzy górną krawędzią opakowań a powałą komory powinien wynosić około 10% wysokości składowanych stosów (sztapli).
Dla owoców jagodowych – partii o mniejszych tonażach niż najczęściej przechowywane jabłka lub gruszki wypracowano systemy wykorzystujące palety zamykane szczelnymi pokrywami zaopatrzonymi w selektywnie przepuszczalne dla gazów membrany (system Janny MT) oraz systemy workowe (np. sprawdzany w IO system Xtend).
Podczas przechowywania czereśni należy zwracać uwagę na symptomy starzenia się owoców – ich więdnięcie (zwłaszcza szypułek), zmiany zabarwienia (matowienie, ciemnienie), kondensacje pary wodnej na skórce (sprzyja występowaniu chorób grzybowych). Poważnym problemem jest także „zapadanie się” miąższu przechowywanych owoców, które ma podłoże fizjologiczne.
Wskazówki dr K. Rutkowskiego uzupełnił Jarosław Kurosz prowadzący sad – ostatnio już wyłącznie czereśniowy – w Barlinku (województwo zachodniopomorskie). Jego doświadczenia z przechowywaniem potwierdzają realność długiego rozciągnięcia sezonu podaży naszych krajowych owoców.
Jarosław Kurosz wypraktykował u siebie technologie umozliwiające eksport na dalekie rynki – także do Singapuru
Zasygnalizowane wyżej technologie tworzące łańcuch chłodniczy umożliwiają gospodarstwu eksport jego owoców na dalekie rynki – w ubiegłym roku zostały dobrze przyjęte w Singapurze. Ponadto J. Kurosz zajmuje się konstruowaniem i budową maszyn dla sadowników. Z przydatnych dla producentów czereśni przedstawił agregat grzewczy Fargola IV – zawieszany na ciągniku zestaw butli i palników na propan-butan – dystrybucje gorącego powietrza wymusza wentylator (w swoim sadzie skutecznie zniwelował przymrozek sięgający -7˚C). Drugim pracującym w gospodarstwie J. Kurosza urządzeniem własnej produkcji jest sortownica do czereśni wykorzystująca do kalibracji śrubę Archimedesa.
Agregat gazowy do ochrony przeciwprzymrozkowej Fargola IV
Ta strona używa plików Cookie. Klikając "Zgoda", zgadzasz się na wykorzystanie wszystkich plików Cookie. Szczegółowych wyborów możesz dokonać w sekcji ustawienia.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
_GRECAPTCHA
6 months
Google Recaptcha service sets this cookie to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
cookielawinfo-checkbox-advertisement
1 year
Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie records the user consent for the cookies in the "Advertisement" category.
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsent
1 year
CookieYes sets this cookie to record the default button state of the corresponding category and the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
dt
1 year
This cookie is set by AddThis and is used to share content through email and various social media platforms.
PHPSESSID
session
This cookie is native to PHP applications. The cookie stores and identifies a user's unique session ID to manage user sessions on the website. The cookie is a session cookie and will be deleted when all the browser windows are closed.
rc::a
never
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
rc::b
session
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
rc::c
session
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
rc::f
never
This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wpEmojiSettingsSupports
session
WordPress sets this cookie when a user interacts with emojis on a WordPress site. It helps determine if the user's browser can display emojis properly.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
yt-player-headers-readable
never
The yt-player-headers-readable cookie is used by YouTube to store user preferences related to video playback and interface, enhancing the user's viewing experience.
yt-remote-cast-available
session
The yt-remote-cast-available cookie is used to store the user's preferences regarding whether casting is available on their YouTube video player.
yt-remote-cast-installed
session
The yt-remote-cast-installed cookie is used to store the user's video player preferences using embedded YouTube video.
yt-remote-connected-devices
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-device-id
never
YouTube sets this cookie to store the user's video preferences using embedded YouTube videos.
yt-remote-fast-check-period
session
The yt-remote-fast-check-period cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences for embedded YouTube videos.
yt-remote-session-app
session
The yt-remote-session-app cookie is used by YouTube to store user preferences and information about the interface of the embedded YouTube video player.
yt-remote-session-name
session
The yt-remote-session-name cookie is used by YouTube to store the user's video player preferences using embedded YouTube video.
ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY
never
The cookie ytidb::LAST_RESULT_ENTRY_KEY is used by YouTube to store the last search result entry that was clicked by the user. This information is used to improve the user experience by providing more relevant search results in the future.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
_fbp
3 months
Facebook sets this cookie to display advertisements when either on Facebook or on a digital platform powered by Facebook advertising after visiting the website.
_ga
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to calculate visitor, session and campaign data and track site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognise unique visitors.
_ga_*
1 year 1 month 4 days
Google Analytics sets this cookie to store and count page views.
_gat_gtag_UA_*
1 minute
Google Analytics sets this cookie to store a unique user ID.
_gid
1 day
Google Analytics sets this cookie to store information on how visitors use a website while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the collected data includes the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Cookie
Czas przechowywania
Opis
fr
3 months
Facebook sets this cookie to show relevant advertisements by tracking user behaviour across the web, on sites with Facebook pixel or Facebook social plugin.
IDE
1 year 24 days 1 minute
Google DoubleClick IDE cookies store information about how the user uses the website to present them with relevant ads according to the user profile.
NID
6 months
Google sets the cookie for advertising purposes; to limit the number of times the user sees an ad, to unwanted mute ads, and to measure the effectiveness of ads.
PREF
8 months
PREF cookie is set by Youtube to store user preferences like language, format of search results and other customizations for YouTube Videos embedded in different sites.
test_cookie
15 minutes
doubleclick.net sets this cookie to determine if the user's browser supports cookies.
ttwid
1 year
Tiktok sets this cookie to keep track of user authentication and session information.
udmts
1 year
AT Internet places this cookie to track the effectiveness of the website's advertising efforts by collecting information on the conversion rate of the website's ads across multiple websites.
VISITOR_INFO1_LIVE
6 months
YouTube sets this cookie to measure bandwidth, determining whether the user gets the new or old player interface.
VISITOR_PRIVACY_METADATA
6 months
YouTube sets this cookie to store the user's cookie consent state for the current domain.
YSC
session
Youtube sets this cookie to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt.innertube::nextId
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requests
never
YouTube sets this cookie to register a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
Piękne czereśnie tylko nie wiadomo jaka to odmiana. Szkoda bo to dość istotne.