Koronawirus a chińska strategia dla rynku żywności

Rozprzestrzenianie się koronawirusa na całym świecie zwiększa ryzyko zakłóceń globalnego systemu handlu żywnością. Zaburzenia w transporcie i przemieszczaniu się ludności doprowadzić mogą do ograniczeń związanych z logistyką żywności.

Chińczycy obawiają się, że jeśli epidemia koronawirusa utrzyma się do wiosny, produkcja podstawowych artykułów spożywczych takich jak ryż, pszenica, warzywa może zostać drastycznie ograniczona. Epidemia koronawirusa ograniczyła już w Chinach przetwórstwo surowców spożywczych (zamknięte zakłady pracy). Zakłócenia w handlu krajowym i międzynarodowym mogą wywołać panikę na rynku żywności. Jak wskazuje przykład z 2003 r., kiedy miała miejsce wysoka zachorowalność na SARS w Chinach, strach i wywołane nim nadmierne zaopatrywanie się ludności w żywność i inne artykuły spowodowało w tym kraju jej przejściowe niedobory, doprowadziło też do skoków cen i zakłóceń na rynku żywności.

Obecnie, gdy zachorowalność na koronawirusa w Chinach wykazuje tendencję spadkową wyzwaniem dla chińskiej gospodarki jest przywrócenie działalności gospodarczej w zakresie żywności i rolnictwa. I tak np. przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją pasz i ubojem zobowiązane są do przyspieszenia produkcji w celu przywrócenia i zwiększenia efektywnej podaży mięsa i produktów odzwierzęcych na rynku.

Kevin Chen, profesor chińskiego Zhejing University w oparciu o wnioski z poprzednich pandemii i obecnej sytuacji w Chinach proponuje następujące rozwiązania:

● po pierwsze – aby zapobiec poważnemu pogorszeniu bezpieczeństwa żywności i żywienia, ważne jest ścisłe monitorowanie cen żywności i wzmocnienie nadzoru rynku (szczególnie w Wuhan, w Hubei i okolicznych prowincjach);
● po drugie – należy w pełni przywróć operacje logistyczne regionalnych łańcuchów dostaw żywności i rolnictwa. W Chinach otwarto już tzw. „zielony kanał” dla transportu świeżych produktów rolnych;
● po trzecie – należy wprowadzić politykę prorozwojową dla rolnictwa;
● po czwarte – trzeba zapewnić płynny handel i wykorzystać rynek międzynarodowy jako kluczowe narzędzie do zabezpieczenia podaży i popytu na żywność. Należy wzmocnić międzynarodową współpracę, aby uniknąć zakłóceń w globalnych łańcuchach dostaw żywnościowych;
● po piąte – zapewnienie zatrudnienia.

źródło:telegraph.co.uk

Related Posts

None found

Poprzedni artykułKontrole warzyw i owoców w sieciach handlowych
Następny artykułWskazów dotyczące sadzenia pelargonii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.