Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Warzywa i owoce – na szczęście!” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Źródło zdrowia, urody i szczęścia
Warzywa i owoce mają wiele właściwości odżywczych i są nieocenionym źródłem m.in. witamin, składników mineralnych czy dobroczynnego błonnika pokarmowego, których potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, w tym do ochrony przed chorobami, utrzymania dobrej formy oraz samopoczucia.
Światowa Organizacja Zdrowia określiła zalecaną, dzienną porcję warzyw i owoców w diecie – 500 g, jako część pięciu regularnych posiłków w ciągu dnia. Do pięciu porcji warzyw i owoców, oprócz produktów w tradycyjnej, surowej formie, wliczyć można również garść suszonych owoców, talerz zupy jarzynowej czy szklankę soku owocowego bądź warzywnego. Najwartościowsze są jednak świeże warzywa i owoce, a także krótko gotowane w niewielkiej ilości wody lub na parze – wówczas w największym stopniu zachowują one swoją cenną wartość odżywczą – zapewnia Agnieszka Piskała-Topczewska, specjalista ds. żywienia i ekspert kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”. Jeśli więc gotujemy, dusimy bądź pieczemy te produkty, róbmy to jak najkrócej, by nie pozbawiać ich ważnych dla zdrowia mikroelementów – dodaje. Najwięcej witamin tracą warzywa smażone, dlatego lepiej unikać przygotowywania ich w ten sposób.
Jaki to ma cel?
Celem I edycji kampanii było budowanie wśród Polaków świadomości na temat wpływu spożywania warzyw i owoców na nasze zdrowie i poczucie szczęścia, w oparciu o wiedzę medyczną, psychologiczną i socjologiczną.
W II edycji uczestniczyli eksperci: dietetyk sportowy, trener personalny i psycholog sportu, którzy pokazali, jak wcielić w czyn zalecenia w trzech obszarach: właściwej, zrównoważonej diety, bogatej w warzywa i owoce, aktywności fizycznej oraz motywacji do jej uprawiania.
W tym roku kampania przebiegać będzie pod hasłem: „przyGOTUJ się na DOBRE…”, a więc: dobre życie, zdrowie, samopoczucie, zwyczaje, decyzje, chwile, jedzenie i smaki.
Z jednej strony to zachęta do działania i wezwanie do podjęcia odpowiednich kroków w kierunku zmiany nawyków żywieniowych, z drugiej zaś zapowiedź, w jaki sposób będziemy to robić – poprzez konkretne propozycje kulinarne, wspólne gotowanie, pomysły na wspaniałe i wartościowe dania, w których głównymi składnikami będą polskie warzywa i owoce – mówi Agnieszka Falba-Gałkowska, Dyrektor Biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.
źródło: materiały prasowe kampanii „Warzywa i Owoce – na szczęście”