Susza rolnicza trwa

Susza rolnicza notowana jest w uprawie zbóż jarych i ozimych oraz truskawek. Występuje na terenie województw: zachodniopomorskiego, pomorskiego, łódzkiego, podlaskiego, lubuskiego, warmińsko-mazurskiego, mazowieckiego, wielkopolskiego. Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB w Puławach w drugim okresie raportowania, tj. od 1 kwietnia do 31 maja 2019 roku, stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski.

Piwa z dodatkiem owoców jagodowych

Owoce jagodowe to najpopularniejsza grupa polskich owoców używanych przez rzemieślniczych piwowarów. Obok truskawki, maliny, czarnej porzeczki, warzone są piwa z aronią, agrestem, jeżyną, żurawiną, jagodą kamczacką oraz czerwoną porzeczką.

Dopłaty bezpośrednie – wnioski do 25 czerwca, ale…

Do 30 maja rolnicy złożyli 1,26 mln wniosków o przyznanie płatności bezpośrednich za 2019 r. Wciąż ok. 65 tys. rolników nie złożyło dokumentów. Z analizy dokumentów znajdujących się w aplikacji eWniosekPlus wynika, że ok. 15 tys. wniosków jest zapisana w formie roboczej. To oznacza, że nie są one złożone.

ToBRFV (Tomato brown rugose fruit virus) zagraża uprawom pomidora i papryki

Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) stwarza duże zagrożenie dla upraw pomidora i papryki w krajach Unii Europejskiej. W przypadku przeniknięcia do Polski, wirus ten z dużym prawdopodobieństwem byłby w stanie rozwijać się w uprawach szklarniowych tych roślin – poinformował PIORiN w raporcie (nr 9) dotyczącym nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski.

W rocznicę odejścia Profesora

29 maja minęła pierwsza rocznica śmierci prof. dra hab. Eberharda Makosza. Członkowie Towarzystwa Rozwoju Sadów Karlowych spotkali się z tej okazji z w Brzeznej i wraz z rodziną Profesora uczestniczyli w skromnych rocznicowych obchodach.

Wiosenna ocena stanu upraw ogrodniczych

GUS opublikował wyniki wiosennej oceny stanu upraw przeprowadzonej w I połowie maja 2019 r. Oceny dokonano w oparciu o ekspertyzy rzeczoznawców terenowych GUS opracowane na podstawie lustracji pól, łąk i sadów oraz wyniki badań stanu upraw w gospodarstwach rolnych osób prawnych i jednostek niemających osobowości prawnej.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

XVIII Ogólnopolskie Dni Owada na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

Pod hasłem „Ratujmy owady” od 31 maja do 2 czerwca br., w godzinach od 10:00 do 17:00 w budynku Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego (al. 29 Listopada 54) odbywać się będą XVIII Ogólnopolskie Dni Owada.

Wspomnienie o Tadeuszu Moczulskim (1949-2019)

Tadeusz Moczulski był wspaniałym, godnym zaufania człowiekiem pracy, wizjonerem. W naszej pamięci na zawsze zapisze się jako osoba nie odmawiająca pomocy innym, w pełni zaangażowana we wszystko czym się zajmował. Był człowiekiem mądrym, uczciwym, serdecznym i ciepłym do świata i ludzi. W swoim postępowaniu zawsze kierował się uczciwością i pragmatyzmem. Zawsze też starał się dostrzec człowieka i jego potrzeby.

Zgnilec złośliwy w Małopolsce

Zgnilec złośliwy (syn. amerykański) jest chorobą bakteryjną pszczoły miodnej. Należy do chorób zakaźnych zwierząt, podlega obowiązkowi zgłaszania i zwalczania*. Ogniska choroby pojawiły się Krakowie.