W rocznicę odejścia Profesora

29 maja minęła pierwsza rocznica śmierci prof. dra hab. Eberharda Makosza. Członkowie Towarzystwa Rozwoju Sadów Karlowych spotkali się z tej okazji z w Brzeznej i wraz z rodziną Profesora uczestniczyli w skromnych rocznicowych obchodach.

Wiosenna ocena stanu upraw ogrodniczych

GUS opublikował wyniki wiosennej oceny stanu upraw przeprowadzonej w I połowie maja 2019 r. Oceny dokonano w oparciu o ekspertyzy rzeczoznawców terenowych GUS opracowane na podstawie lustracji pól, łąk i sadów oraz wyniki badań stanu upraw w gospodarstwach rolnych osób prawnych i jednostek niemających osobowości prawnej.

Szklarniowe nowalijki – zdrowe czy trujące?

Nowalijki – jeść czy może lepiej nie? Często spotykanym stwierdzeniem jest to, że są one niezdrowe, uprawiane w nieodpowiednich warunkach – przede wszystkim sztucznie i nadmiernie nawożone i przez to niebezpieczne dla zdrowia. Do tego nie posiadają zapachu ani smaku, co powoduje, że wydają się być dalekie od sezonowego oryginału. Jak jest w rzeczywistości i czy możemy jeść je bez obaw? Czy w produkcji nowalijek obecnie stosowane są jakieś nowe metody uprawy, które sprawiają, że są one zdrowsze i smaczniejsze? A może jednak nic się nie zmieniło od lat?

XVIII Ogólnopolskie Dni Owada na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie

Pod hasłem „Ratujmy owady” od 31 maja do 2 czerwca br., w godzinach od 10:00 do 17:00 w budynku Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa Uniwersytetu Rolniczego (al. 29 Listopada 54) odbywać się będą XVIII Ogólnopolskie Dni Owada.

Wspomnienie o Tadeuszu Moczulskim (1949-2019)

Tadeusz Moczulski był wspaniałym, godnym zaufania człowiekiem pracy, wizjonerem. W naszej pamięci na zawsze zapisze się jako osoba nie odmawiająca pomocy innym, w pełni zaangażowana we wszystko czym się zajmował. Był człowiekiem mądrym, uczciwym, serdecznym i ciepłym do świata i ludzi. W swoim postępowaniu zawsze kierował się uczciwością i pragmatyzmem. Zawsze też starał się dostrzec człowieka i jego potrzeby.

Zgnilec złośliwy w Małopolsce

Zgnilec złośliwy (syn. amerykański) jest chorobą bakteryjną pszczoły miodnej. Należy do chorób zakaźnych zwierząt, podlega obowiązkowi zgłaszania i zwalczania*. Ogniska choroby pojawiły się Krakowie.

Zagrożenie chorobami w szkółkach w 21 tygodniu roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację na temat zagrożeń występowania patogenów w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowaną przez Agro Smart Lab. Informacje dotyczą poprzedniego tygodnia i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach a oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski.

Hiszpański czosnek – mniejszy areał, ale czy wyższe ceny?

Kordoba jest liderem w produkcji i przetwórstwie czosnku w Andaluzji. Jest też czwartą najważniejszą hiszpańską prowincją uprawy tego gatunku oraz największym eksporterem czosnku w regionie.

Współpraca rolników szansą na wzmocnienie ich pozycji na rynku

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi 28 maja br. odbyła się konferencja pt: „Współpraca rolników szansą na wzmocnienie ich pozycji na rynku” poświęcona idei gospodarczego organizowania się producentów rolnych. Wśród zaproszonych gości byli zarówno przedstawiciele grup i związków producentów rolnych, przedstawiciele związków branżowych, jak i ośrodków doradztwa rolniczego oraz szkół rolniczych nadzorowanych przez MRiRW.

Kto zapyla borówkę?

O tym, że trzmiele są bardzo skuteczne w zapylaniu kwiatów borówki, nikogo przekonywać nie trzeba. Wynika to przede wszystkim z przystosowania kwiatów do charakterystycznego dla trzmieli zapylania wibracyjnego. A jaki jest udział pszczoły miodnej w zapylaniu kwiatów borówki?