Rzemieślnicze lody jagodowe

Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemieślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.

Warzywa i owoce – na szczęście

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Celem III już edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.

Owoce jagodowe liderem rynku hurtowego

Największe zainteresowanie konsumentów skierowane jest obecnie na owoce jagodowe: porzeczki, borówki, maliny, jeżyny i agrest. Są one najczęściej konfekcjonowane w opakowania 0,25 i 0,5 kg dla wygody sprzedawców a przede wszystkim konsumentów.

Braki podażowe warzyw na rynku hurtowym

Rynek hurtowy warzyw gruntowych ucierpiał wskutek suszy i czerwcowych upałów. Na „Broniszach” obserwowano w ostatnim tygodniu braki podażowe warzyw korzeniowych, kapustnych i liściowych. Rynek warzyw spod osłon jest w lepszej kondycji. Uprawy te są mniej narażone na warunki atmosferyczne, ale wymagają większych nakładów kapitału i pracy ludzkiej.

Papryka, cukinia i bakłażan – kampania promocyjna

„Wszystkie smaki i kolory papryki, cukinii i bakłażana z południa Mazowsza” - pod taką nazwą rozpoczęła się 10 lipca br. kampania organizowana przez Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Realizacja tej inicjatywy była możliwa dzięki wsparciu środków finansowych z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 27 tygodniu roku

Przekazujemy Państwu kolejną informację na temat zagrożeń występowania patogenów w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowaną przez Agro Smart Lab. Informacje dotyczą okresu od 1 do 7 lipca i mają pomóc w ocenie zagrożeń i poprawności wykonywanych zabiegów w poszczególnych uprawach. Oparte są na podstawie modeli chorobowych, uzyskujących dane z kilkudziesięciu stacji meteorologicznych z całej Polski.

Trzęsacz cały w kwiatach

Firma Vitroflora z Trzęsacza k. Bydgoszczy zaprosiła w pierwszy lipcowy weekend br. swoich klientów na Dni Otwarte. Liczni goście (około 1700 osób) mogli się zapoznać z bogatą kolekcją (ponad 700 taksonów) roślin ozdobnych – gatunków balkonowo-rabatowych, bylin oraz ozdobnych traw i turzyc, w tym z wieloma premierowymi odmianami. Przygotowano też seminarium, poświęcone nowej technologii produkcji materiału wyjściowego (temat zaprezentowali przedstawiciele firmy Dümmen Orange) oraz uprawie bylin. Niewątpliwą atrakcją była też możliwość zwiedzenia nowoczesnych obiektów produkcyjnych w tym podbydgoskim gospodarstwie.

Komunikat Sadowniczy zalecenia PROCAM z 09.07.2019

Krzysztof Gasparski z Procam Polska w najnowszym komunikacie sadowniczym z dnia 09.07.2019.

Za mało owoców i warzyw w diecie dzieci

Według raportu „Zwyczaje żywieniowe dzieci i młodzieży pod kątem spożywania owoców i warzyw” przygotowanego na zlecenie Intermarché, jedynie 7,1% rodziców dzieci w wieku 6–15 lat deklaruje, że spożywają one zalecaną przez Światową Organizację Zdrowia dawkę 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Już za niespełna 2 tygodnie VII Letnie Pokazy Czereśniowe

Już za niespełna 2 tygodnie w niedzielę 21 lipca 2019 odbędą się VII Letnie Pokazy Czereśniowe.