Komunikat Sadowniczy Timac Agro Polska #005

Zapraszamy do obejrzenia kolejnego komunikatu sadowniczego przygotowanego przez specjalistę ds. sadownictwa Timac Agro Polska - Mateusza Nowackiego. A w nim:

Powstał Fundusz Gwarancji Rolnych

Na podstawie umowy zawartej pomiędzy Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi a Bankiem Gospodarstwa Krajowego 30 lipca br. powstał Fundusz Gwarancji Rolnych w Programie Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Potencjał kulinarny ziemniaków

Ziemniak tylko z wody? – czy Polacy potrafią wykorzystać potencjał kulinarny kartofli? Jak wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, blisko 40% respondentów sięga po ziemniaki kilka razy w tygodniu, a u niemal 80% z nich są one nieodłącznym dodatkiem do obiadu.

Ochrona przed suszą i RHD – nowości w harmonogramie PROW 2014-2020

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi uaktualniło harmonogram tegorocznych naborów wniosków w ramach PROW na lata 2014-2020. Znalazły się w nim dwie nowości. Jeszcze w tym roku rolnicy będą mogli ubiegać się w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o pomoc finansową na inwestycje w tzw. małą retencję i rolniczy handel detaliczny.

Czy żywność jest skażona pestycydami?

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport dotyczący pozostałości pestycydów w żywności dostępnej w Europie. Wyniki badań obejmują ponad 84,5 tys. próbek żywności z 28 państw Unii Europejskiej. To kolejny rok, w którym ponad 96 proc. przebadanych próbek spełniło bardzo rygorystyczne normy określone w przepisach.

Zmiana klimatu – bezsprzecznie efekt działalności człowieka

Działalność człowieka jest dominującą przyczyną współczesnego ocieplenia klimatu, a nauka ma na to niezbite dowody – brzmi oficjalne i jednoznaczne stanowisko Polskiej Akademii Nauk (PAN).

Rolnicy zwolnieni z opłat za wodę

W okresie, gdy susza rolnicza występuje na większości obszaru Polski, rolnicy są zwolnieni z opłat za pobór wody do 5 m sześciennych na dobę średnio w ciągu roku w ramach zwykłego korzystania z wód.

Polacy chcą wiedzieć więcej, by zdrowo się odżywiać

Polacy zwracają uwagę na informacje o produktach spożywczych i chcą wiedzieć więcej o żywności, którą kupują. Konsumenci interesują się zwłaszcza składem produktów i ich działaniem prozdrowotnym. Skąd czerpią wiedzę o żywności? Przede wszystkim z etykiet i od rodziny, ale za najbardziej wiarygodne źródło wiedzy uznają lekarzy i dietetyków.

PROW 2014-2020 dostosowany do potrzeb rolników

Rada Ministrów przyjęła projekt zmian Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Nie jakość, a susza kształtuje cenę

Rynek hurtowy owoców i warzyw odczuwa skutki suszy. Jakość tych produktów jest niższa od oczekiwanej, a ich ceny – nadal wysokie.