Unijny program dla szkół ma na celu propagowanie zdrowego odżywiania i zrównoważonej diety przez dystrybucję owoców, warzyw i przetworów mlecznych, proponując jednocześnie programy edukacyjne dotyczące rolnictwa i dobrego odżywiania.
W roku szkolnym 2017/2018 z programu tego skorzystało ponad 20 mln dzieci, co stanowi 20% dzieci w całej Unii Europejskiej.
Komisarz ds. rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich, Phil Hogan, stwierdził: Nabywanie zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat jest bardzo ważne. Dzięki unijnemu programowi dla szkół nasi młodzi obywatele będą mogli korzystać nie tylko z wysokiej jakości produktów europejskich, lecz również zdobywać wiedzę o żywieniu, rolnictwie, produkcji żywności i o ciężkiej pracy, jaka temu towarzyszy.
W każdym roku szkolnym na program przeznacza się łączną kwotę 250 mln euro. W odniesieniu do roku szkolnego 2019/2020 w ramach programu przeznaczono 145 mln euro na owoce i warzywa, a 105 mln euro na mleko i inne produkty mleczne.
Chociaż udział w programie jest dobrowolny, wszystkie państwa członkowskie UE zdecydowały się w nim uczestniczyć, częściowo lub w całości. Krajowe przydziały na obecny rok szkolny, przeznaczone dla państw UE uczestniczących w programie, zostały zatwierdzone i przyjęte przez Komisję Europejską w marcu 2019 r. Państwa członkowskie mogą również uzupełnić unijną pomoc przy pomocy środków krajowych.
Mogą one również zadecydować o sposobie wdrożenia programu. Dotyczy to na przykład rodzaju produktów, które otrzymają dzieci, lub tematyki realizowanych środków edukacyjnych. Jednak wybór dystrybuowanych produktów musi uwzględniać kwestie zdrowia i środowiska, sezonowość produktów, ich dostępność i różnorodność.
Źródło: ec.europa.eu