Wszystkie dynie (olbrzymia, piżmowa czy oleista) mają dużą wartość dietetyczną i prozdrowotną. Jadalne są nie tylko owoce, ale również nasiona (pestki) czy nawet kwiaty.
Dynie są warzywem o bardzo szerokim spektrum wykorzystania, głównie kulinarno-dietetyczno-leczniczego (czasami również dekoracyjnego). Dodatkowym atutem owoców dyni jest możliwość ich długiego i dobrego przechowywania. Dzięki temu są przykładem wykorzystania świeżych warzyw w okresie jesienno-zimowym czy nawet wiosennym.
Jednak, aby uzyskać odpowiednio wysoki i jakościowy plon owoców czy pestek dyni i cieszyć się z ich walorów, musi być spełniony jeden z głównych warunków, a mianowicie plantacja taka koniecznie powinna być chroniona przed negatywnym oddziaływaniem agrofagów.
W ochronie dyni, podobnie jak w innych uprawach warzyw, plantatorzy są zobowiązani do stosowania integrowanej ochrony roślin. Podstawowym założeniem tego zobowiązania jest wykorzystanie różnych metod, głównie jednak niechemicznych (np. biologicznych). Takim rozwiązaniem mogą być preparaty mikrobiologiczne, które zawierają czynnik biologiczny (np. bakterie czy zarodniki grzyba).
Przedstawiamy kilka przykładów takich biofungicydów i bioinsektycydów, które można stosować do ochrony plantacji dyni przed niektórymi agrofagami.
Fungicydy mikrobiologiczne
Asperello Biocontrol, Biocontrol T34 (s.cz. zarodniki grzyba Trichoderma asperellum, szczep T34 = 120 g/kg, co daje 12%). Preparaty te ograniczają występowanie patogenów z rodzaju Fusarium spp. i Phythium spp., gdyż konkurują z nimi o przestrzeń życiową i składniki pokarmowe w strefie korzeniowej. Z czasem dochodzi do spasożytowania grzybów chorobotwórczych, co dodatkowo chroni rośliny uprawne przed ich negatywnym oddziałaniem. Biofungicydy Asperello Biocontrol i Biocontrol T34 można stosować do ochrony dyni olbrzymiej przed miękką zgnilizną korzeni oraz zgorzelą siewek spowodowanymi przez grzyby z rodzaju Fusarium spp. oraz Pythium spp.
Środek Asperello Biocontrol można stosować tylko pod osłonami typu szklarnia, natomiast preparat Biocontrol T34, można aplikować pod osłonami typu szklarnia oraz w uprawie polowej w następujących terminach i dawkach:
Uprawa dyni pod osłonami typu szklarnia:
l przed siewem, sadzeniem lub rozsadzaniem rośliny uprawnej: maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 10 g środka/1 m3 podłoża (zaleca się wymieszanie środka z podłożem);
l przed lub bezpośrednio po wysiewie nasion lub wysadzeniu ukorzenionych sadzonek, np. do multiplatów, doniczek, kontenerów itp. Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,5 g środka/1 m2 powierzchni (zaleca się opryskiwanie powierzchni, na której ustawione są pojemniki z wysianymi lub wysadzonymi roślinami uprawnymi);
l po przesadzeniu, w trakcie uprawy roślin w pojemnikach:
n zabieg jednorazowy – maksymalne zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,01 g środka/1 l podłoża (aplikacja za pomocą systemu nawadniającego),
n system dawek dzielonych – maksymalne zalecane stężenie dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,005 g/1 l podłoża (aplikacja za pomocą systemu nawadniającego, w odstępach co 7 dni).
Uprawa polowa:
l termin zabiegu: podczas przygotowywania podłoża wzrostowego (BBCH 00); aplikacja przez zmieszanie z podłożem uprawowym; maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,01 g/l podłoża uprawowego, co się równa 10 g/m3
podłoża;
l termin zabiegu: przed lub po siewie, lub co najmniej 1 tydzień przed przesadzaniem do fazy 4 liści właściwych (BBCH 00–14); aplikacja przez opryskiwanie podłoża uprawowego (kiełkowniki), maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,5 g/m2 podłoża uprawowego;
l termin zabiegu: od dnia siewu lub sadzania do końca fazy rozwoju owoców (BBCH 00–79); aplikacja przez nawadnianie, maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,25 kg/ha
(możliwe jest zastosowanie dawki dzielonej 2 × 0,125 kg/ha);
l termin zabiegu: od dnia siewu lub sadzania do końca fazy 6 liści właściwych (BBCH 00–16); aplikacja przez opryskiwanie powierzchniowej warstwy gleby przed sadzeniem lub siewem na otwartym polu. Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,25 kg/ha.
Proradix (s.cz. Pseudomonas sp., szczep DSMZ 13134 = 30 g/kg, co daje 3%). Preparat ten ma wielokierunkowe działanie, jednym z nich jest efektywne zasiedlanie strefy korzeniowej roślin uprawnych. Zawarte w biopreparacie bakterie Pseudomonas sp., szybciej potrafią zasiedlić ryzosferę roślin uprawnych, niż patogeny z rodzaju Fusarium spp. wywołujące fuzariozę i Rhizoctonia spp., sprawców rizoktoniozy. Ponadto bakterie te produkują kwasy organiczne oraz siderofory, czyli związki chemiczne chelatujące jony żelaza. Dodatkowo Pseudomonas sp. wytwarza chitynazy, czyli enzymy, które doprowadzają do degradacji ścian komórkowych grzybów chorobotwórczych. Bakterie te indukują również SAR (nabytą odporność systemiczną) oraz ISR (indukowaną odporność systemiczną), co pośrednio stymuluje wzrost i rozwój roślin chronionych, poprawia się ich stan odżywienia, zwiększa zawartość antyoksydantów, co powoduje intensywny wzrost systemu korzeniowego. Również w wyniku aktywności hormonalnej bakterii Pseudomonas sp., następuje stymulacja wzrostu i rozwoju całej rośliny uprawnej.
Środek Proradix można stosować do ochrony dyni zwyczajnej, dyni olbrzymiej, dyni makaronowej oraz dyni piżmowej w uprawie szklarniowej przed zgorzelą siewek spowodowaną przez grzyby z rodzaju Fusarium spp. oraz Rhizoctonia spp.
Sposób aplikacji:
l nawadnianie kropelkowe: maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 125 g/ha, którą należy rozpuścić w 10 000–20 000 l wody/ha; pierwszą aplikację należy przeprowadzić zaraz po sadzeniu roślin, natomiast kolejne, co 15–30 dni; łączna liczba aplikacji to: maksymalnie 3 w cyklu produkcyjnym;
l zraszanie: maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 125 g/ha, którą należy rozpuścić w 2000–20 000 l wody/ha; pierwszą aplikację należy przeprowadzić zaraz po posadzeniu roślin, natomiast kolejne, co 15–30 dni; łączna liczba aplikacji to: maksymalnie 3 w cyklu produkcyjnym;
l zamaczanie korzeni: maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 125 g/ha; pierwszą aplikację należy przeprowadzić bezpośrednio przed sadzeniem roślin, natomiast kolejne co 15–
30 dni poprzez nawadnianie kropelkowe lub zraszanie; łączna liczba aplikacji: maksymalnie 3 w cyklu produkcyjnym.
Serifel (s.cz. Bacillus amyloliquefaciens, szczep MBI600 = 11%) – preparat ten charakteryzuje się działaniem fungistatycznym i fungicydowym przez zakłócenie kiełkowania zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni. Ma także zdolność wytwarzania substancji antagonistycznych w stosunku do patogenów powodujących choroby dyni zwyczajnej, tj. szarej pleśni, zgorzeli siewek i mączniaka prawdziwego. Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania w uprawie pod osłonami wynosi 0,5 kg/ha. Należy rozpuścić ją w 200–2000 l wody i zastosować od fazy rozwoju kwiatostanu do fazy pełnej dojrzałości owoców dyni zwyczajnej (BBCH 51–89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym wynosi 6, a odstępy pomiędzy nimi nie powinny być mniejsze jak 5 dni.
Natomiast maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania w uprawie polowej do zwalczania mączniaka prawdziwego dyniowatych wynosi 0,5 kg/ha, którą należy rozpuścić w 150–400 l wody i zastosować od fazy rozwoju kwiatostanu do fazy pełnej dojrzałości owoców dyni zwyczajnej (BBCH 51–89). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym wynosi 10, a odstępy pomiędzy nimi nie powinny być mniejsze niż 7 dni. Natomiast do ograniczania porażenia roślin dyni zwyczajnej uprawianej w polu, przez patogen wywołujący zgorzel siewek, preparat Serifel należy zastosować w dawce 0,5 kg/ha,
którą należy rozpuścić w 150–400 l wody. Termin stosowania: środek stosować jako podlewanie, wraz z nawadnianiem, gdy pierwszy liść właściwy na pędzie głównym jest rozwinięty, do początku fazy rozwoju kwiatostanu
(BBCH 11–51).
Taegro (s.cz. Bacillus amyloliquefaciens FZB24 = 130 g/kg, co daje 13%) – preparat ten wykazuje działanie fungistatyczne w wyniku wytwarzania substancji o działaniu antybiotycznym. Ponadto czynnik biologiczny zawarty w tym preparacie konkuruje z patogenami grzybowymi i organizmami grzybopodobnymi o przestrzeń życiową i składniki pokarmowe na powierzchni roślin uprawnych oraz indukuje ich systemiczną odporność (SAR i ISR).
Środek ten stosowany pod osłonami skutecznie ogranicza występowanie mączniaka prawdziwego dyniowatych i szarej pleśni. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,185–0,370 kg/ha, którą należy rozpuścić w 180–1000 l wody. Środek rekomenduje się stosować zapobiegawczo, od fazy całkowicie rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 11–89). Maksymalna liczba zabiegów w cyklu uprawy to 12 w odstępach co najmniej 3-dniowych.
Środek stosowany w uprawie polowej dyni zwyczajnej, w sposób zadowalający ogranicza występowanie szarej pleśni, mączniaka prawdziwego dyniowatych i zgnilizny twardzikowej. Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania zawiera się w przedziale 0,185–0,370 kg/ha. Środek należy stosować zapobiegawczo, od fazy całkowicie rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym do końca fazy dojrzewania, czyli do momentu, gdy wszystkie owoce mają typową barwę (BBCH 11–89). Maksymalna zalecana liczba zabiegów to 10 w sezonie wegetacyjnym. Odstępy między zabiegami powinny wynosić co najmniej 7 dni.
Trianum-G, Trianum-P (s.cz. zarodniki grzyba Trichoderma harzianum Rifai szczep T-22 = 10 g/kg, co daje 1%). Są to biopreparaty wykorzystywane w ochronie dyni zwyczajnej pod osłonami przed takimi chorobami, jak miękka zgnilizna korzeni i podstawy pędów ogórka, zgorzel siewek i fuzaryjna zgorzel dyniowatych, powodowanymi przez grzyby i organizmy grzybopodobne pochodzenia glebowego z rodzaju Pythium spp. i Fusarium spp. Preparaty te dobrze chronią system korzeniowy rośliny uprawnej przed tymi patogenami. Jednak, aby uzyskać optymalne działanie, należy zastosować je w uprawie możliwie jak najwcześniej. Można je stosować w różnych warunkach środowiskowych, w szerokim zakresie temperatur (8–34°C) i pH na poziomie 4–8,5, na różnego typu podłożach.
Preparat Trianum-G można stosować od fazy rozwoju pędów bocznych do końca fazy dojrzewania, czyli do momentu, gdy wszystkie owoce mają typową barwę (BBCH 21–89) w maksymalnej zalecanej dawce wynoszącej 1 g w dołek/otwór pod roślinę. Liczba zabiegów w sezonie w cyklu produkcyjnym: 1.
Preparat Trianum-P można stosować przed wschodami lub w okresie sadzenia dyni zwyczajnej. Zabieg przed wschodami lub w okresie sadzenia (uprawa w mnożarkach), maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 1,5 kg/1000 m2 podłoża. Zalecana ilość wody to 1000–1300 l/1000 m2. Natomiast zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,75–1,5 kg/1000 m2
podłoża. Maksymalna liczba zabiegów w cyklu produkcyjnym wynosi 2, a odstępy między zabiegami powinny wynieść co najmniej 14 dni.
Preparat Trianum-P można również zastosować poprzez nawadnianie kropelkowe (aplikacja przez linie kroplujące). Wtedy maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 30 g/1000 roślin, a zalecana ilość wody to 2500–5000 l/1000 m2. Natomiast zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 15–
30 g/1000 roślin. Maksymalna liczba zabiegów w cyklu produkcyjnym
to 2, a odstępy między zabiegami powinny wynieść co najmniej 28 dni. Natomiast maksymalna liczba cykli produkcyjnych w roku nie może przekraczać 3.
Insektycydy mikrobiologiczne
BioBit, DiPel DF (s.cz. Bacillus thuringiensis var. kurstaki, szczep ABTS 351 = 54%, czyli 540 g/kg środka). Preparaty te sosowane są do selektywnego zwalczania gąsienic motyli uszkadzających liście dyni zwyczajnej. Na roślinie środki te działają powierzchniowo. Po spożyciu preparatów gąsienice przestają żerować, a następnie giną po upływie 24–72 godzin od momentu aplikacji. Młode gąsienice są znacznie bardziej wrażliwe na działanie tych dwóch środków niż ich starsze stadia rozwojowe.
W uprawie polowej preparaty te należy stosować w dawce 0,5–1,0 kg/ha
(zalecana ilość wody to 400–1000 l/ha) w momencie pojawienia się gąsienic (1–3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1–L2). Wyższą z zalecanych dawek stosować przy dużym nasileniu występowania szkodników lub gdy gąsienice występują w starszej fazie rozwojowej. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym wynosi 8, a odstępy miedzy zabiegami powinny wynosić 7 dni.
Natomiast w uprawie pod osłonami środki te należy zastosować w maksymalnej jednorazowej dawce wynoszącej 1 kg/ha lub 0,66 kg/10 000 m2 (zalecana ilość wody to 400–1000 l/ha) powierzchni ściany owoconośnej. Natomiast zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,5–1 kg/ha lub 0,33–0,66 kg/10 000 m2
powierzchni ściany owoconośnej. Preparaty te należy zastosować w momencie pojawienia się gąsienic(1–3 zabiegi na dane pokolenie gąsienic). Zabiegi wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1–L2). Wyższą z zalecanych dawek należy zastosować przy dużym nasileniu występowania szkodnika lub gdy gąsienice występują w starszej fazie rozwojowej. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym wynosi 8, a odstępy między zabiegami powinny wynieść co najmniej 7 dni.
Ochrona dyni przed gąsienicami
BioDor Pro, Florbac, XenTari WG (s.cz. Bacillus thuringiensis var.
Aizawai, szczep ABTS-1857 = 54%, czyli 540 g/kg środka) – te trzy bioinsektycydy wykorzystywane są do ochrony dyni zwyczajnej przed gąsienicami uszkadzającymi liście, w tym przed larwami błyszczka. Na roślinie preparaty te wykazują działanie powierzchniowe i żołądkowe. Po spożyciu gąsienice przestają żerować, a następnie giną po upływie 24–72 godzin. Środki te należy stosować w momencie pojawienia się pierwszych gąsienic. Z uwagi
na żołądkowe działanie tych bioinsektycydów na szkodliwe owady i ich gąsienice, konieczne jest dokładne pokrycie rośliny uprawnej cieczą użytkową.
W uprawie gruntowej dyni, zabieg opryskiwania tymi preparatami należy wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1–L2). Dawka do jednorazowego zastosowania wynosi 1,0 kg/ha, którą należy rozpuścić w 200–800 l wody. Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym wynosi 8, a odstępy miedzy zabiegami powinny wynieść co najmniej 6 dni.
Natomiast w uprawie dyni pod osłonami preparaty te można stosować w maksymalnej jednorazowego dawce wynoszącej 1,5 kg/ha (zalecana ilość wody: 500–1500 l/ha). Natomiast zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,5–1,5 kg/ha (stężenie 0,1%). Wyższą z zalecanych dawek powinno się zastosować przy dużym nasileniu występowania szkodników lub gdy gąsienice są w starszej fazie rozwojowej. Środki te należy zastosować w momencie pojawienia się pierwszych gąsienic. Zabiegi opryskiwania wykonać najlepiej w okresie występowania młodszych stadiów rozwojowych gąsienic (L1–L2). Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym nie może przekroczyć 8, a odstęp między kolejnymi opryskami musi wynieść co najmniej 5 dni.
Naturalis (s.cz. spory grzyba Beauveria bassiana, szczep ATCC 74040 = 0,0185%, czyli 0,185 g/kg środka). Ten preparat mikrobiologiczny wykazuje się głównie działaniem kontaktowym, polegającym na tym, iż zarodniki przetrwalnikowe (konidia) grzyba B. bassiana, przylegają do naskórka patogenicznych owadów, roztoczy i drutowców, następnie kiełkują i wnikają do wnętrza ciała gospodarza (żywiciela). Śmierć zainfekowanych szkodników następuje w ciągu kilku dni w wyniku mechanicznej penetracji grzybni B. bassiana, jako następstwo utraty wody i składników odżywczych w połączeniu z wydzielaniem enzymów hydrolitycznych, katalizujących trawienie. Grzybnia
B. bassiana po śmierci żywiciela rozwija w jego ciele białawe strzępki (stąd potoczna nazwa biała muskardyna), które przerastają martwe ciało owada, wydostając się na zewnątrz mogą zarazić następnego owada i kolejne, które znajdą się w bliskim sąsiedztwie.
Preparat Naturalis można stosować do ochrony dyni zwyczajnej, uprawianej zarówno w polu, jak i pod osłonami przed takimi szkodnikami, jak: mączliki (np. szklarniowy i ostroskrzydły), wciornastki, przędziorki (np. chmielowiec) i drutowce. Preparat Naturalis najskuteczniej działa przy niewielkim zasiedleniu roślin przez szkodniki (na początku ich pojawu) oraz przed intensywnymi objawami żerowania. Bioinsektycyd ten działa najefektywniej w temperaturze powietrza wynoszącej 23–25°C oraz w warunkach wysokiej wilgotności. Natomiast nie zaleca się stosować go w temperaturze powietrza poniżej 15°C.
W uprawie pod osłonami zalecana dawka środka Naturalis, dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,75–1,0 l/ha (ograniczanie mączlików i przędziorków) oraz 1,0–1,5 l/ha (dla wciornastków). Zalecana ilość wody to: 600–1000 l/ha. Liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym może wynosić maksymalnie 5, a odstępy miedzy zabiegami powinny wynosić co najmniej 5 dni. Natomiast w celu zwalczania drutowców, zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania powinna wynosić 1,0–2,0 l/ha (zalecana ilość wody 200–1000 l/ha), którą można aplikować od fazy pierwszego całkowicie rozwiniętego liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 11–89), maksymalnie 2 razy w sezonie wegetacyjnym w odstępach czasowych co najmniej 7-dniowych. Aplikacja powinna odbywać się w postaci nawadniania podłoża, polegającego na wykonaniu opryskiwania średniokroplistego czy grubokroplistego lub stosowania systemu nawadniającego, na którym uprawiane są rośliny dyni.
Natomiast w uprawie gruntowej dyni, zalecana dawka do jednorazowego zastosowania wynosi 0,75–1,0 l/ha
(ograniczanie mączlików), 1,0–1,5 l/ha (dla wciornastków) oraz 1,0–2,0 l/ha (dla przędziorków). Zalecana ilość wody to: 600–1000 l/ha. Preparat można stosować od fazy pierwszego całkowicie rozwiniętego liścia do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 11–89). Liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym może wynieść maksymalnie 5, a odstępy miedzy zabiegami nie powinny być krótsze jak 5 dni. Natomiast w celu zwalczania drutowców, zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania powinna wynosić 1,0–2,0 l/ha (zalecana ilość wody 200–1000 l/ha), którą należy aplikować od fazy pierwszego całkowicie rozwiniętego liścia do fazy pełnej dojrzałości (BBCH 11–89), maksymalnie 2 razy w sezonie wegetacyjnym w odstępach czasowych co najmniej 7-dniowych. Aplikacja polowa powinna odbywać się w postaci nawadniania, polegającego na wykonaniu opryskiwania średniokroplistego czy grubokroplistego lub stosowania systemu nawadniającego, na którym uprawiane są rośliny dyni.
Futureco NoFly WP (s.cz. Paecilomyces fumosoroseus = 18%, czyli
180 g/kg środka) – jest to środek o działaniu kontaktowym, zawierający entomopatogeniczny gatunek grzyba, który występuje naturalnie w środowisku przyrodniczym. Blastospory grzyba kiełkują i wnikają do wnętrza mączlików i wciornastków. Następnie grzyb rozwija się wewnątrz ciała tych szkodników, powodując ich śmierć w ciągu kolejnych 7–10 dni. W warunkach wysokiej wilgotności następuje rozrost grzybni na zewnątrz owada i wytwarzanie spor, które infekują kolejne osobniki szkodników szklarniowych. W uprawie dyni pod osłonami (typu szklarnia) preparat ten wykorzystywany jest do zwalczania mączlika szklarniowego i mączlika ostroskrzydłego. Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,25 kg/100 l wody. Natomiast zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania zawiera się w przedziale 0,2–0,25 kg/100 l wody. Zalecana ilość wody to 500–1000 l/ha w zależności od stadium rozwojowego roślin. Preparat ten należy stosować zaraz po zauważeniu pierwszych szkodników na roślinach dyni (BBCH 10–99), maksymalnie 4 razy w sezonie wegetacyjnym, jednak nie częściej jak co 5–7 dni.
PreFeRal (s.cz. Isaria fumosorosea, szczep Apopka 97 = 20%, czyli 200 g/kg
środka) – jest to preparat mikrobiologiczny o działaniu kontaktowym, który zawiera w swoim składzie entomopatogeniczny gatunek grzyba, występujący naturalnie w środowisku przyrodniczym. Działanie kontaktowe tego środka ma na celu powstrzymanie rozwoju mączlików na roślinach dyni uprawianej pod osłonami. Blastospory grzyba kiełkują i wnikają do kutykuli mączlika, gdzie następnie rozwija się wewnątrz ciała mączlika grzybnia, która powoduje jego śmierć w ciągu 7–10 dni od momentu zakażenia. W warunkach wysokiej wilgotności następuje rozrost grzybni na zewnątrz owada i wytwarzanie spor, które infekują kolejne osobniki mączlika znajdujące się w bliskim sąsiedztwie. Zabieg opryskiwania preparatem PreFeRal należy wykonać zaraz po zauważeniu pojawu pierwszych szkodników (BBCH 10–99), maksymalnie 3 razy w sezonie wegetacyjnym w odstępach 7–10-dniowych. Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 0,1 kg/100 l wody. Zalecana ilość wody w przypadku upraw niskich to 1000 l/ha, a dla upraw wysokich od 1000 do 3000 l/ha.
Velifer (s.cz. Beauveria bassiana, szczep PPRI 5339 = 8%, czyli 80 g/kg
środka) – substancją czynną tego preparatu mikrobiologicznego są zarodniki entomopatogennego grzyba, powodującego u podatnych owadów (np. mączlików i wciornastków) chorobę określaną jako biała muskardyna. Po zastosowaniu środka Velifer dochodzi do zakażenia, które występuje po 24–48 godzinach od momentu wykonania zabiegu opryskiwania. W tym czasie zarodniki grzyba B. bassiana przytwierdzają się do kutykuli owada i kiełkują, a strzępki grzybni wnikają do jego wnętrza, gdzie rozwijając się, wytwarzają enzymy i toksyny oraz rozprzestrzeniają się poprzez krwioobieg, niszcząc wewnętrzne struktury ciała owada. Widocznym objawem infekcji jest ograniczenie ruchliwości i żerowania, co w konsekwencji prowadzi do zgonu szkodników w przeciągu 4–10 dni od momentu zainfekowania. Zarodniki grzyba B. bassiana, wykazują się największą skutecznością działania jedynie w warunkach wysokiej wilgotności powietrza oraz w temperaturze 22–28°C.
Środek Velifer w uprawie szklarniowej dyni, zaleca się stosować najlepiej już od momentu zaobserwowania wystąpienia szkodników lub pierwszych objawów ich żerowania, tj. od fazy całkowicie rozwiniętego pierwszego liścia właściwego na pędzie głównym do fazy pełnej dojrzałości owoców (BBCH 11–89). Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania wynosząca 1,25 l/ha (zalecane stężenie środka: 0,05%, co równa się 50 ml
środka na 100 l wody), skutecznie ogranicza występowanie wciornastka zachodniego, wciornastka tytoniowca oraz mączlika szklarniowego i mączlika warzywnego. Zalecana ilość wody do sporządzenia cieczy roboczej to 500–2500 l/ha (ilość ta uzależniona jest do fazy rozwojowej rośliny chronionej). Preparat ten można stosować bez ograniczeń czasowych w cyklu produkcyjnym, w odstępach co 5 dni.