Ta nowa technologia cięcia szparagów strumieniem wody istnieje od prawie trzech lat. Może to znacznie zmniejszyć straty podczas obróbki zebranych pędów. Spadają one do poziomu poniżej 5%.
Technologia ESPASO nadaje się także do obróbki zielonych szparagów. Kompletne rozwiązanie służy ASPASO S60 SEC do pozycjonowania, pomiaru, cięcia i ważenia szparagów. Długość całej linii wynosi sięga 27 m. takie linie są używane we Włoszech, Hiszpanii, Polsce, Niemczech, Peru, Kanadzie, USA, Nowej Zelandii i Australii. Stworzenie tej technologii zajęło siedem lat.
System sortuje 45 000 łodyg szparagów na godzinę, w optymalnych warunkach do 2 ton szparagów na godzinę. Zoptymalizowany proces przetwarzania zwiększa masę sprzedawanych wiązek średnio o 2-5%, co tworzy niewątpliwą wartość dodaną.
Piotr Grel
za: agf.nl