Chińska produkcja orzechów włoskich

W roku gospodarczym 2019/20 (wrzesień-sierpień) chińska produkcja orzechów włoskich w łupinach wzrośnie o prawie 18 procent w porównaniu z poprzednim rokiem.

Wsparte korzystnymi warunkami uprawy w głównych prowincjach produkujących orzechy włoskie Chiny osiągną w bieżącym sezonie produkcję do 1 mln ton. W poprzednim roku gospodarczym (2018/19) drastycznie ona spadła z powodu poważnych szkód przymrozkowych odnotowanych w  najbardziej produktywnych obszarach produkcji orzecha włoskiego w północnych Chinach (w kwietniu 2018 r). Oczekiwana jest również poprawa jakości orzecha włoskiego z tegorocznych zbiorów.

Prognozuje się, że produkcja orzechów włoskich w Chinach będzie nadal rosła (choć może spadać powierzchnia upraw)przez następne pięć do dziesięciu lat z powodu nowych nasadzeń z ostatnich lat. Program łagodzenia ubóstwa wspierany przez rząd Chin zachęcił rolników z mniej rozwiniętych regionów do inwestowania w nowe nasadzenia orzechów włoskich.

Produkcja orzechów jest rozproszona w 21 prowincjach, ponad 40 % upraw orzechów włoskich ulokowanych jest na terenach górzystych lub pagórkowatych. Największym producentem jest  Autonomiczny Region Xinjiang Uygur, który wyprzedził prowincję Yunnan. Na dalszych miejscach są prowincje Shanxi, Hebei, Gansu i Henan.

W całych Chinach sadzi się ponad 50 odmian orzecha włoskiego. Większość jest odmianami lokalnymi, z niewielką ilością importowanych odmian, takich jak Chandler oraz Hartley.

Piotr Grel
za: USDA FAS

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNowe przepisy importowe – informacja dla podróżujących
Następny artykułJuż 10 tysięcy maszyn sprzedanych w Polsce!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.