Sałata u profesjonalistów

Produkcja sałaty i selera naciowego napowierzchni 200 ha to spore wyzwanie agrotechniczne i logistyczne. Działająca na Kujawach firma G’S Polska jest przykładem na to, że te pracochłonne gatunki można z powodzeniem uprawiać na dużą skalę. Zlokalizowana w Cieślinie k. Inowrocławia (woj. kujawsko-pomorskie) wchodzi w skład Grupy Producentów Agros. Specjalizuje się w uprawie warzyw o krótkim okresie wegetacji – głównie sałaty oraz selera naciowego, które produkowane są na potrzeby największych sieci handlowych. W firmie pracuje wiele osób, które zdobywały doświadczenie podczas praktyk w zagranicznych firmach o podobnym profilu. 
 
Wąska specjalizacja
W tym roku firma G’S Polska prowadzi produkcję warzyw na powierzchni ok. 200 ha. Ważnym elementem, który pozwala prowadzić uprawy na bardzo wysokim poziomie agrotechnicznym i organizacyjnym jest płodozmian. – Współpraca z lokalnymi rolnikami polegająca na wymianie pól, pozwala nam zapewnić zmienność upraw, co jest korzystne dla nas jak i dla naszych sąsiadów. Dzięki lokalnej współpracy, w przyszłym roku będziemy dysponowali dwukrotnie większym areałem – informował Marcin Chlaściak odpowiedzialny za uprawę w firmie G’S.

Marta Maciejewska i Marcin Chlaściak odpowiadają w firmie G'SPolska za produkcję warzyw do momentu zbioru

Obecnie w asortymencie dominuje sałata krucha (110 ha), oprócz której na powierzchni 15 ha produkowana jest sałata rzymska mini (o główkach dorastających do 20 cm). Nasadzenia selera naciowego zajmują 90 ha, cebuli na szczypior – 16 ha, cebuli czerwonej – 8 ha i cebuli szalotki – 1,5 ha. Produkcja prowadzona jest na bardzo dobrych glebach – głównie I, II oraz III klasy bonitacyjnej. Przygotowanie stanowiska pod uprawę rozpoczyna się od jesiennej orki. Przed sadzeniem wszystkie pola są głęboszowane i uprawiane broną aktywną. W przypadku sałaty całość makroskładników aplikowana jest przed sadzeniem roślin, natomiast mikroskładniki podaje się dolistnie. 

 
Sprawne sadzenie
Sałatę w kujawskim gospodarstwie sadzi się od 12 do 33 tygodnia (od końca marca do połowy sierpnia) natomiast zbiory prowadzone są od maja do października. Co tydzień sadzi się średnio 350 tys. szt. sałaty kruchej, 150 tys. szt. sałaty rzymskiej „mini” i 500 tys. szt. selera naciowego. Rozsada sałaty i selera produkowana jest w kostkach torfowych o wymiarach 4 x 4 cm. Sałata sprowadzana jest z Grow Group Schwanteland z Oberkrämer k. Berlina, natomiast dostawcą rozsady selerana ciowego jest Grupa Producentów Rozsad Krasoń.
 

W firmie G’S Polska stosuje się rozsadę produkowanąw kostkach torfowych o wymiarach 4 x 4 cm

Dzięki bardzo wydajnym maszynom sadzenie ogranicza się do 1 lub 2 dni w tygodniu. Spółka G’S Polska wyposażona jest w kilka automatycznych 8-rzędowych sadzarek firmy Regero poddanych przeróbkom w celu dostosowania do potrzeb firmy. Sadzone są nimi rozsady zarówno sałaty, jak i selera naciowego w kostkach torfowych. Maszyny są samojezdne i nie wymagają obsługi kierowcy, odległości między rzędami i roślinami w rzędach są regulowane. Podczas uprawiania pola pod sałatę lub seler broną aktywną (według wskazań nawigacji satelitarnej) wykonywane są znaczniki, które „prowadzą” koło umieszczone z przodu sadzarki po polu. Podczas sadzenia maszyna rozkłada dodatkowo linie kroplujące i podaje nawozy płynne.

Rozsadę sałaty i selera naciowego sadzi się 8-rzędową, automatyczną sadzarką samojezdną, którą dodatkowo można rozkładać linie kroplujące oraz podawać nawozy płynne

Do obsługi jednej maszyny potrzebnych jest 6 pracowników: 3 z nich wkłada kostki z rozsadą do prowadnic podających je na zespoły wysadzające, kolejnych 3 idzie za sadzarką, kontroluje dokładność sadzenia i wykonuje konieczne poprawki. W ciągu dnia pracy jedną sadzarką wysadza się ok. 300 tys. szt. rozsady. W celu dodatkowego zwiększenia szybkości i jakości nasadzeń, firma zamówiła już sadzarkę 16 rzędową, o szerokości 8 m, której wydajność wynosi 500 tys. sadzonek dziennie.

[NEW_PAGE]

W produkcji sałaty i selera stosuje się pasowo-rzędowy system uprawy. Między pasami odległość wynosi 55 cm, natomiast między rzędami 35 cm. Sałatę kruchą sadzi się co 25–27 cm w rzędzie w zależności od terminu uprawy i odmiany, natomiast sałatę rzymską mini– w rozstawie co 17 cm w rzędzie. W początkach produkcji rozstawa była większa, uzyskiwane w ten sposób główki były dość krępe. Aby dostosować się do krajowych konsumentów zagęszczenie zwiększono uzyskując smuklejsze i wyższe sałaty. W przypadku selera naciowego stosuje się ok. 20-centymetrowe odległości między roślinami w rzędzie. Bezpośrednio po posadzeniu rośliny są nawadniane. 

Podstawowymi odmianami sałaty kruchej w firmie G’S Polska są: Skindel (Nunhems), Glassica (Vilmorin) i Expression (Enza Zaden), natomiast rzymskiej mini: Rafael RZ (Rijk Zwaan) i Xanadu (Enza Zaden). Z kolei odmianami selera naciowego, które sprawdzają się w warunkach klimatyczno-glebowych Kujaw i odpowiadają wymaganiom polskich klientów są: Kelvin RZ F1 (Rijk Zwaan), Monterey F1 i Victoria F1 (Tozer Seeds). Dodatkowo corocznie testuje się kilkadziesiąt odmian w tzw. próbach. 

 
Nowe technologie w produkcji i przy zbiorze
W okresie wiosennym około 40 ha upraw w firmie G’S Polska okrywa się włókniną – przez pierwsze dwa tygodnie nasadzeń stosowana jest tkanina o gramaturze P-23, a później P-19. Jest to spory wydatek, dlatego aby wydłużyć żywotność tkaniny do 2–3 sezonów zamiast obsypywania ziemią jej brzegów stosuje się jej obciążanie workami wypełnionymi ziemią. Tkaniny utrzymywane są na roślinach w czasie całego cyklu uprawy, aby zbiory z różnych terminów nasadzeń nie zbiegały się.

Wiosną około 40 ha upraw przykrywa się włókniną, która obciążana jest na bokach workami z ziemią

Produkcja selera naciowego prowadzona jest w całości z wykorzystaniem linii kroplujących natomiast sałata standardowo nawadniana jest „z góry”. Jedynie uprawy letnie dla zachowania stałej jakości towaru nawet w czasie upałów uprawia się „na kropelce”. Dużym problemem w uprawie sałaty jest ochrona roślin przed chwastami. Przed sadzeniem stosowany jest herbicyd, natomiast po posadzeniu roślin plantacja odchwaszczana jest pielnikami, a następnie ręcznie. 

Przy zbiorze sałaty i selera naciowego w firmie G’S Polska wykorzystuje się mobilne platformy na których towar natychmiast po wycięciu przygotowywany jest do sprzedaży. Pracownicy wycinają sałatę ręcznie, oczyszczają ją i wkładają w worki foliowe, a następnie kładą na taśmę transportującą je na specjalistyczne przyczepy. Tam kolejni pracownicy zawijają worki i zaklejają je. Gotowy produkt wkłada się do kartonów i w razie potrzeby etykietuje. Kartony układane są na paletach, które na przyczepach zwozi się z pola i schładza w vacuum coolerze, a następnie pakuje do samochodów i transportuje do odbiorców. Seler po zbiorze jest dodatkowo przycinany, myty, suszony i pakowany w zgrzewane worki foliowe.

Duży udział w produkcji gospodarstwa ma sałata rzymska mini, która jest zdaniem przedstawicieli firmy G’SPolska produktem przyszłościowym i wartym promocji

Tekst i zdjęcia: Aleksandra Czerwińska-Nowak

Artykuł pochodzi z numeru 5/2016 miesięcznika „Warzywa”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolska europejskim potentatem w produkcji owoców jagodowych
Następny artykułPrognoza produkcji owoców i warzyw w Turcji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.