Jakie inne sekrety znajdują się tuż pod skórką naszych rodzimych kartofli? Jak je przygotować, by zachować ich cenne mikroelementy? Jak z pomocą ziemniaków zatroszczyć się o urodę? Na te pytania odpowiada Aneta Łańcuchowska, ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Ziemniaki są dobrym źródłem wielu cennych substancji odżywczych, witamin i składników mineralnych. Ich ilość i realna przyswajalność jest ściśle uzależniona zarówno od odmian, które wybieramy, obróbki termicznej, jakiej poddajemy ziemniaki, jak i pozostałych składników w potrawie. Nieprawidłowo przyrządzone kartofle, np. zbyt „grubo” obrane, w towarzystwie tłustych skwarek, rzeczywiście mogą być tuczące, natomiast lekka sałatka ziemniaczana, z dodatkiem jogurtu naturalnego i grillowanych warzyw, to świetna propozycja dla osób dbających o zdrową dietę i formę.
Z korzyścią dla zdrowia i samopoczucia
Węglowodany zawarte w ziemniakach są nie tylko doskonałym źródłem energii, zwiększają także poziom hormonu szczęścia – serotoniny, poprawiając tym samym nasze samopoczucie. Z kolei wysokiej jakości białko obecne w ziemniaku, o wartości biologicznej porównywalnej z białkiem sojowym, zawiera ważne aminokwasy egzogenne, tj.: leucynę, lizynę, fenyloalaninę oraz treoninę, których organizm człowieka sam nie potrafi syntetyzować. W ziemniakach znajdziemy również potas, m.in. regulujący prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Jest nam on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania, a często w naszej codziennej diecie jest go za mało. Kartofle zawierają też cenny błonnik, który zapewnia właściwą pracę układu trawiennego oraz daje uczucie sytości na długo. Porcja 180 g gotowanych ziemniaków dostarczy nam 3 g błonnika, co przekłada się na ponad 10% dziennego zapotrzebowania na ten składnik – mówi A. Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Na talerzu
Większość cennych składników mineralnych i witamin zawartych w ziemniaku znajduje się tuż pod skórką. Niektóre z nich są też wrażliwe na światło, dlatego obieranie i krojenie kartofli należy ograniczyć do minimum. Chcąc zachować to, co najcenniejsze w ziemniakach, polecam gotowanie na parze, natomiast jeżeli gotujemy całe ziemniaki w wodzie, róbmy to w niewielkiej ilości płynu. Gotując obrane kartofle, wrzucajmy je do wrzącej, lekko osolonej wody, dzięki temu szybciej się ugotują i zachowają więcej wartości odżywczych. Należy również pamiętać, aby po obraniu nie trzymać zbyt długo ziemniaków w wodzie, a także by zawsze solić je na początku gotowania, tym samym zmniejszając utratę soli mineralnych naturalnie w nich występujących – przekonuje ekspert ds. żywienia.
Niewskazane połączenia
Kartofle są dobrym źródłem potasu, a wysoka ilość tego pierwiastka w diecie może być niewskazana w przypadku osób z niewydolnością nerek. Pamiętajmy, iż ziemniaki odpowiednio przyrządzone są lekkostrawne i nie zawierają dużo kalorii, co jest ważne w diecie osób z problemami układu pokarmowego. Sytuacja zmienia się, kiedy połączymy je z niezdrowymi dodatkami, które sprawiają, że danie z ziemniakami staje się ciężkostrawne i kaloryczne – dodaje dietetyczka.
W trosce o zdrowie i urodę
Jednym ze sposobów na wzmocnienie odporności czy w trosce o zachowanie pięknej cery może być zastosowanie soku z ziemniaka. Uzyskuje się go przy pomocy sokowirówki, a następnie gotuje, usuwając tym samym szkodliwe dla organizmu substancje, jak np. glikoalkaloidy (solanina i chakoniny). Nie zaleca się spożywania większych ilości soku z ziemniaka niż ta, którą uzyska się z wyciśnięcia jednego kartofla.
W składzie soku z surowego ziemniaka obecne są składniki mineralne i witaminy, które mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Uważa się, że działa przeciwzapalnie i neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników tlenowych, opóźniając procesy starzenia się skóry i zapewniając jej zdrowszy wygląd. Wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów, gdyż sprzyja oczyszczaniu skóry głowy. Sok z ziemniaka, dzięki zawartości witaminy C, należącej do naturalnych przeciwutleniaczy, jest również popularnym remedium na infekcje i przeziębienia – mówi A. Łańcuchowska.
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Materiał prasowy kampania informacyjno-edukacyjna „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”