Na rynku hurtowym (od 12 do 18 lipca)
Nadal wysokie były ceny warzyw kapustnych, kapusta głowiasta biała i kalafior kosztowały 4–5,5 zł/szt.
Cena fasoli szparagowej wynosiła 12–14 zł/kg.
Cena papryki czerwonej z krajowych upraw spadła do wartości 6–8 zł/kg.
Znacząca obniżka cen dotyczyła tegorocznej marchwi krajowej „obciętej”, wynosiła 1,2–1,6 zł/kg.
Bardzo droga jak na tę porę roku była sałata masłowa 3–3,75 zł/szt.
Wzrosły ceny ziemniaków krajowych, odmiana ‘Irga’ z 2 do 2,33 zł/kg.
Zdrożały selery (do 6–7 zł/kg) i pietruszka (15–16 zł/kg) z tegorocznych zbiorów.
Wysokie były ceny szpinaku (10 zł/kg), koperku (3 zł/pęczek) i rzodkiewki (2,5 zł/pęczek), których uprawy ucierpiały z powodu niedoborów wody i wysokiej temperatury.
Cena pomidorów krajowych wzrosła z 4 do 7 zł/kg (co wynikało z cyklu produkcyjnego).
Porównanie cen warzyw w 29. tygodniu roku 2018 i 2019
Gatunek | 2018 | 2018 | Zmiana (%) |
Cebula krajowa | 1,1 | 2,1 | 87 |
Burak ćwikłowy | 0,9 | 1,53 | 66 |
Cukinie | 2,2 | 4,4 | 100 |
Fasola szparagowa | 5,5 | 13 | 140 |
Kalafior (szt.) | 4,2 | 4,6 | 10 |
Kapusta głowiasta biała | 1 | 1,75 | 75 |
Kapusta głowiasta biała szt. | 3,8 | 4,4 | 12 |
Koperek (pęczek) | 1,75 | 3 | 70 |
Marchew | 1,5 | 1,8 | 20 |
Ogórek gruntowy | 2,8 | 3,7 | 20 |
Ogórek szklarniowy | 1,5 | 4,4 | 160 |
Papryka czerwona | 5,5 | 8 | 45 |
Pietruszka | 11,5 | 15 | 32 |
Pomidory malinowe | 3 | 6 | 100 |
Pory | 3 | 5 | 80 |
Rzodkiewka | 1 | 2,5 | 250 |
Sałata masłowa | 2 | 3,3 | 60 |
Szpinak | 6,5 | 10 | 40 |
Ziemniaki odm 'Irga’ | 1 | 2,33 | 135 |
Źródło: Rynek Hurtowy Bronisze